"Glöm cv:

n och gör en blogg"

Dolda jobb hittas via sociala medier

NÄRINGSLIV. Drygt 80 procent av alla lediga jobb utannonseras inte, utan fås via kontakter. Det bästa sättet att bygga sitt nätverk- och samtidigt sitt personliga varumärke- är via sociala medier, anser Tanja Parkkila, en av grundarna till tipssajten dolda jobb.
-Sociala medier är ett gammalt sätt i nya kanaler. Precis som tidigare handlar det om att hitta jobb via nätverk och kontakter. Glöm cv:n och gör en blogg istället, säger hon.
Tanja Parkkila utbildar arbetslösa i hur sociala medier blir en tillgång i arbetssökandet. Dessutom har hon startat en dolda jobb-grupp på Facebook, som är mycket aktiv och har vuxit om dolda jobb- sajten.
Hon menar att det är bra att vara aktiv på två sociala medier, till exempel en blogg och Facebook. Båda bör primärt användas för jobb och karriär. Alla som man kommer överens med och kan gynna ens karriär eller jobbsökande kan läggas till som kontakt.

Självreflekterande och insiktsfullt

Sex uppdateringar per dag rekommenderas, men dessa ska handla om karriär, bransch, drömmar, resultat, vad man lärt sig och så vidare.
-Det ska vara självreflekterande och insiktsfullt. Det är så man bygger sitt varumärke. Man ska inte skriva att man äter en chokladkaka eller går på gymmet. Det ringer man inte för att berätta om för sin bästa kompis, varför berätta om det på Facebook eller i sin blogg?
Tanja Parkkila menar att det finns smarta applikationer på Facebook att använda i sitt jobbsökande. Ett exempel är "slideshow", där man kan ladda ned olika presentationer och sin cv. Det går också att lägga in filmsnuttar, om sig själv, ett intressant företagsbesök eller hur bra man är på att göra en god ostsås.
- Förutom att det ger ett mervärde på din sida visar det vem du är. Det är bara fantasin som sätter gränser. När människor vet vem du är, är det också lättare att be om hjälp, för då har du profilerat dig. Själv är jag sjukt oteknisk, men det är inte svårt. Allt är ju färdigt, till och hemsidor.

Publicerad 19 October 2010 10:47