Ny tjänst ska sprida verktyg mellan grannar

Av
Ida Asplund Ådahl

NORDVÄSTRA SKÅNE/BOSTAD. Nu behöver man inte längre köpa nya trädgårdsredskap eller verktyg. I stället uppmanar en ny internettjänst att låna av grannarna.
– Det känns kanske onödigt för många att köpa verktyg som bara används någon gång då och då, säger Niclas Bergqvist, grundare av grannsaker.se.

Idén föddes när Niclas Bergqvist behövde ett partytält. Han ringde runt men hittade tillslut ett partytält hos grannen. Det sådde fröet till grannsaker.se där användare kan registrera saker man kan tänka sig att låna ut. Dessa saker blir sedan sökbara för andra användare. De flesta lånar ut sina verktyg och redskap kostnadsfritt, men ibland tar någon ut en avgift för slitage. Sajten startades i december och Rydebäck var det område där invånarna fick prova på konceptet. På kort tid lockades 300 användare till Grannsaker och visionen är att sajten ska bli rikstäckande.
– Jag tror att det finns ett behov av det här. Ofta behöver man saker till sitt boende men som bara behövs vid något tillfälle. Och människor blir allt mer miljömedvetna. På det här viset behöver man inte konsumera nytt, säger Niclas Bergqvist.

”Tänker mycket miljö”

En av användarna på Grannsaker är Emma Järund. Hon tecknade medlemskap för några veckor sedan och har bland annat registrerat häcksax, gräsklippare och prova på-paket med tygblöjor på sajten.
– Vi är familjen som har renoverat två lägenheter och nu har hus och har därför köpt på oss en del verktyg. Varken betongspårfräs eller häcksax använder vi dagligen så då är det bra att någon annan kan låna dessa, säger hon.
Men miljömedvetenheten och är också en anledning till att Emma Järund bestämde sig för att använda sajten.
– Vi tänker mycket miljö i familjen, köper ekologiskt, återanvänder och väljer cykel framför bil. Man tänker över sin konsumtion på det här sättet, säger hon och menar att tjänsten har ett smart upplägg.
– Jag tycker att det är jättepositivt. Vi har en sommarstuga i Blekinge som vi håller på att bygga ut, så jag hoppas att jag via sajten kan hitta verktyg även där.
Hon menar även att låna sakerna av grannarna och andra i närheten kan bidra till en bättre sammanhållning.
– De flesta känner nog sina närmsta grannarna lite grann, men genom att lära känna fler stärks även tryggheten. Vi blir lite tightare och har bättre gemensam koll på vad som sker i området.


Om Grannsaker

Är en gratistjänst.
Fem-tio grannar ansluter sig dagligen.
Tjänsten finns nu över hela södra Sverige och upp till Uppsala.
Helsingborg växer snabbast.
På sajten finns allt från släp, snöslungor, lövblåsare, handverktyg, cyklar, kompostkvarnar, takboxar, tält med mera.

Publicerad 13 May 2015 10:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag