"Under 2015 var vi det bandet som sålde mest skivor på Bo Ohlssons i Tomelilla, det är ju extra roligt eftersom det är Glenmarks hemstad", säger Miko Walldén.

Skånska Maffian tolkar Glenmarks låtskatt

Sångare: Rikssvenska är mot vår religion

Av
Livia Bergvall

SKÅNE. Skånska Maffian tyckte att det var konstigt att ingen hade gjort något med Anders Glenmarks 80-talshits och bestämde sig därför för att tolka en del av låtskatten – på skånska.
Skånska Maffians tredje skivsläpp blev inte riktigt som de från början hade tänkt sig. Redan på bandets förra platta fanns Glenmarklåten Mare Mare med och under spelningar kör bandet ofta några Glenmarkcovers med ironiska gliringar om Anders Glenmarks egentliga dialekt. Responsen på Glenmarklåtarna har blivit så positiv att bandet nu släpper en EP som hyllar Anders Glenmarks låtskatt. 

– Vi fick väldigt bra respons på Mare Mare på förra plattan och när vi är ute och spelar så driver vi lite med Glenmark om hur han sjunger på fjollsvenska. Det är kul att vi nu sjunger några av hans låtar på vårt sätt, på skånska. Vi ser det som en liten hyllning till hans låtar, berättar sångaren och gitarristen Miko Walldén. 

Att sjunga på något annat sätt än skånska fanns inte på kartan.

– Nej absolut inte, det är skånska som gäller, att sjunga på rikssvenska hade varit mot vår religion.

Nyligen släpptes Skånska Maffians tolkning ”Glenmark på skånska” med nio av Glenmarks låtar, som inte verkar ha tolkats av andra artister tidigare.

– Ett annat skäl till att vi valde att göra den här tolkningen är för att ingen annan har tagit sig an hans fantastiska låtskatt, inte vad vi kunnat se i alla fall. Det alltid kul att vara först.

Vad Anders Glenmark själv tycker om den skånska tolkningen är det ingen som vet.

– Vi har inte kontaktat honom. Rent juridiskt behöver vi inte det, så länge vi inte förändrar låtarna och dialekten räknas inte, vi är ju skåningar.

Men förhoppningen är förstås att både Anders Glenmark och övrig publik ska uppskatta de skånska tolkningarna. Några som uppskattar Skånska Maffians musik är boende i Tomelilla, där komiskt nog just Anders Glenmark kommer ifrån.

– Under 2015 var vi det bandet som sålde mest skivor på Bo Ohlssons i Tomelilla, det är ju extra roligt eftersom det är Glenmarks hemstad, säger Miko Walldén och skrattar.

Här kan du se och lyssna på bandets tolkning av Mare mare:

Publicerad 13 January 2016 05:00