JC lägger ner flera av sina butiker i Skåne

Butiken i Ystad en av de drabbade

SKÅNE. Sedan ett drygt år tillbaka ligger klädkedjan JC under rekonstruktion efter att de under lång tid dragit på sig omfattande skulder som i dag motsvarar närmare 230 miljoner kronor. För att rädda företaget väljer den nytillsatta ledningen att satsa på näthandel och lägga ner flera mindre butiker, bland annat den på gågatan i Ystad.
– Totalt kommer sju butiker att läggas ner varav flera ligger i Skåne och Småland där butikerna i dag ligger tätt, säger rekonstruktören Lennart Olsson, som nyligen lagt fram ett ackordförslag för att rädda den välkända klädkedjan.
– Förslaget innebär bland annat att alla fordringsägare får 100 000 kronor samt 25 procent av överstigande belopp. Det innebär att de mindre företagen som JC står i skuld till fullt betalt. För de större fordringsägarna innebär det dock tunga besked och stora förluster.  
När JC i april kommer ur rekonstruktionen, som de ansökte om för ett år sedan, kommer det vara med en uppgradering av hela organisationen, samt med en ny ledning med Italienske modeprofilen Stefano De Martino i spetsen. Stefano di Martino kommer närmast från rollen som president geographies, sales and retail, på det holländska denimvarumärket G-Star Raw.
– De kommer satsa på näthandel i en betydligt högre utsträckning än tidigare. Avvecklingen av mindre butiker som under lång tid gått med förlust ingår i denna strategi. Tyvärr innebär det att uppskattade och lojala medarbetare får gå, säger Lennart Olsson, som dock inte vill gå närmare in på vilka butiker och orter som berörs.
– Vi håller på den informationen till all berörd personal är informerad om läget, men flera av dem ligger i Skåne och Småland där butikerna i dag ligger tätt, säger han.
Vad tror du själv, kommer JC finnas kvar i framtiden?
– Det tror jag. De går igenom ett stålbad just nu, så är det, men jag bedömer att ägaren är så beslutsam att de kommer finnas kvar.
 

Visste du att…

...den första JC butiken öppnades 1963 i Helsingborg.

...JC då stod för Junior Center. I dag står JC för Jeans Company.

...JC sedan 2013 ägs av JC den kinesiska företagsgruppen Denim Island Group

Publicerad 15 March 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag