Barnmorskans inlägg sprids som löpeld på nätet

Står upp för kvinnors rätt att välja sina liv

HELSINGBORG. Under hashtaggen #enannanbarnmorska står barnmorskan Ulrica Oscarsson upp för aborträtten.
I ett Facebookinlägg som just nu sprids som en löpeld på nätet vill hon visa att barnmorskor värnar om aborträtten som en grundläggande del av kvinnors rättigheter och en självklar del av svensk sjukvård.
“Jag är trött på att abortmotståndare i och utanför sjukvården har lagt beslag på debatten så att det nu verkar framstå för allmänheten som om en majoritet av Sveriges barnmorskor tycker att abort är fel”, skriver hon i sitt inlägg som i skrivande stund delats mer än 20 000 gånger och gillats och kommenterats av över 50 000 personer.
Ulrica som är nyexaminerad barnmorska, skrev inlägget för att visa de som oroar sig efter det uppmärksammade fallet kring barnmorskan Ellinor Grimmark, som ställde krav på samvetsfrihet för att slippa utföra aborter, att de kommer få ett bra bemötande och god sjukvård om de söker för abort.
– Om jag kan lugna någon så har jag nått mitt mål med kampanjen. Jag vill visa att vi är så många fler som värnar om aborträtten än de som är emot och att vi är riktiga människor inte bara ord från olika organisationer, säger Ulrica Oscarsson som både är glad och förvånad över det otroliga gensvaret.
– Jag visste att det här behövdes sägas, men inte att det behövde sägas så många gånger. Det visar att det finns ett otroligt stöd bland Sveriges barnmorskor.
Så varför är det så viktigt att värna aborträtten?
– Kvinnor måste ha möjlighet att välja sina liv. Alla kan begå ett misstag och bli ofrivilligt gravida och inga preventivmedel är hundraprocent säkra. Jag ser aborträtten som en grundläggande del av kvinnors rättigheter och en självklar del av svensk sjukvård. Var och en som anser sig vara i behov av abort ska ha tillgång till det, utan att behöva oroa sig för stigmatisering, skuldbeläggande eller dåligt bemötande.

Publicerad 17 March 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag