Här får pensionärer bo gratis livet ut

HELSINGBORG. Fattiga äldre med låg pension ges nu möjlighet att flytta in i nybyggda lägenheter i centrala Helsingborg. För hyran står familjen Erik Bancks stiftelse och kontraktet gäller livet ut.
– Det finns många som får det knapert när de går i pension även om de varit yrkesverksamma hela livet. Vi kan inte hjälpa alla, men för de här människorna kan vi göra skillnad, säger stiftelsens ordförande Sven Rosenkvist, som tycker det är viktigt att göra det möjligt även för äldre att få centrala lägenheter.
– Äldre vill bo i city och ha tillgänglig service i form av kollektivtrafik och butiker. Genom att ta bort kostnaden för boendet ger vi dem den möjligheten. Helt plötsligt får de en ekonomi att leva ett eget liv för istället för att vrida och vända på varenda krona.
Stiftelsen som bildades 1938 har som uppgift är att erbjuda ett tryggt boende till äldre personer med låg inkomst. Sedan tidigare äger och förvaltar stiftelsen två fastigheter i Helsingborg, där de hyr ut gratis lägenheter – Mariagården på Slottshöjden och Huset Erik Banck i Norra Hamnen.
I stiftelsens nya fastighet på Ångfärjetomten i centrala Helsingborg kommer 29 av de totalt 47 lägenheterna reserveras till äldre. De resterande 18 kommer erbjudas unga mellan 25-35 år. De kommer dock få betala vanlig hyra.
SVT Skåne var först att skriva om projektet.

Publicerad 20 March 2017 14:34

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag