Gamla leksaker hjälper miljön när barnen byter med varandra

Av
Mikael Öhrn

HELSINGBORG. På torsdag den 18 maj är det förskolans dag, då passar skolbarnen i staden på att ha en leksaksbytardag. Det är det sociala företaget Retoy, tillsammans med staden, Helsingborgshem och NSR som anordnar det så kallade leksaksbyteskalaset. Platsen är Dalhems Östra förskola, dit alla barn är välkomna för att delta. Klockslagen är 16-17.
Leksaksbyteskalaset är det första av flera under året. Vid tidigare byteskalas har inte mindre än 1 476 leksaker bytt ägare.
Fem förskolor kommer framöver att ordna egna leksaksbyteskalas, det som några av de första i landet. Det är i tur och ordning Dalhems förskolor, Diamantens förskola, Familjecentralen Kompassen, Västra Berga förskola, samt Wieselgrens förskolor.
Syftet med leksaksbytardagarna är att göra barnen medvetna om att det går att återanvända gamla leksaker. Retoy kommer även att ha en gör-det-själv-verkstad på plats där man kan få hjälp med att fixa till sin gamla, slitna leksak.
Man ser även en miljövinst i att gamla leksaker återanvänds. Genom leksaksbyten i Helsingborg har barnen besparat miljön på uppskattningsvis 4,5 ton växthusgasutsläpp.

Publicerad 17 May 2017 13:15

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag