Fria Bad håller inte för dopp i år heller

Men badvattnet i Hittarp får däremot godkänt av Havs- och vattenmyndigheten

Av
Mikael Öhrn

HELSINGBORG. Årets badsäsong står för dörren, men återigen tvingas staden avråda från bad på Fria Bad. Däremot har stadens insatser i Hittarp gett resultat.
Temperaturer över 20 grader och sol spås av SMHI i Helsingborg på fredag. Håller det fina vädret i sig dröjer det inte alltför länge innan badsuget faller på. Men man får passa sig för var man doppar sina fötter, åtminstone om man ska följa Havs- och vattenmyndighetens klassificering för EU-bad. Återigen är vattenproverna från Fria Bad otjänliga.
- Vi fortsätter vårt arbete men måste tyvärr fortsätta avråda från bad hela säsongen på Fria bad, oavsett vad årets aktuella prover och provtagningsresultat visar, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.
I Hittarp kan du däremot simma lugnt, för där har Havs- och vattenmyndigheten för första gången någonsin omklassificerat ett EU-bad. Badvattnet i Hittarp har tidigare underkänts, men i år klassas stranden som en badplats med ”tillfredsställande badkvalitet”.
Att Hittarp nu går utmärkt att bada i, har att göra med de insatser som staden satte in förra året för att ta reda på varför Fria Bad och Hittarp har haft så dåligt badvatten. Då upptäckte man bland annat felkopplingar i ledningar vid Hittarps bad, något som staden och NSVA nu har åtgärdat.
- Det är glädjande att de åtgärder som har gjorts nu ger effekt i form av en bättre badvattenkvalitet i Hittarp, säger Elisabet Lindberg.
Inom EU registreras större offentliga bad som EU-bad. I Helsingborg finns det nio EU-bad under årets badsäsong. På ett EU-bad kontrolleras badvattnet regelbundet och enligt gällande regelverk. Skyltar som talar om kvaliteten på badvattnet finns på alla EU-bad. Klassificeringarna för årets badande baseras så här långt på provtagningar 2013-2016.

Publicerad 18 May 2017 09:52

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag