Satsar på närodlat mitt i city

Matkooperativet slår upp portarna under lördagen

HELSINGBORG. En satsning på närproducerade varor av hög kvalitet har nu gett Matkooperativet egen butik mitt i stan. Dess grundare är övertygad om att konceptet är hållbart för att överleva mitt i cityhandeln.

När Hanna Bergström bodde i New York ett år slogs hon av att det i en av världens största städer fanns så god tillgång till närproducerad, hållbar mat till hög kvalitet.
– Det var befriande att kunna gå in i butiken och inte ställas inför samvetskval kring vilken vara man skulle välja, utan alla var hållbara, säger Hanna Bergström som gick med i ett matkooperativ under tiden hon bodde där.
Efter sommaren 2016 gick flyttlasset till Helsingborg. Med i hennes bagage fanns, förutom de sedvanliga nödvändigheterna, tanken om att kunna erbjuda något liknande för helsingborgarna.
Tanken slog rot, blev till bildandet av Matkooperativet Helsingborg i höstas och sedermera en förening i februari och nu har den nya butiken på Möllegränden i centrala Helsingborg precis invigts.
Det känns aningen ?nervöst, erkänner hon. Men mest spännande.
– Med tanke på hur stor responsen har varit hittills så känns det mest spännande. Känslan är att folk har längtat efter något sånt här i Helsingborg, menar hon. 
Tanken är att göra lokalproducerade varor som är hållbara mer tillgängliga för människor i stan.
 

Hanna Bergström och Anders Nilsson, en av medlemmarna, förbereder för invigningen.

Hanna Bergström och Anders Nilsson, en av medlemmarna, förbereder för invigningen.

Tror satsningen är hållbar

I skrivande stund ?innehåller kooperativet 160 medlemmar, varav mellan 40 och 50 är aktivt engagerade. Ett 70-tal har ?uppgett att de vill jobba i butiken. De medlemmar som jobbar åtminstone sex timmar i månaden i affären får ingen lön, men väl rabatt på butikens utbud. Så lyder kon ceptet. 
– Vitsen är att ta tillbaka makten och låta människor vara med och påverka utbudet, säger hon och anser inte att de större mataffärerna i dag tillgängliggör närodlad och hållbar mat i den utsträckning hon vill att de ska göra.
– Det finns även en ekonomisk aspekt i det hela. Eftersom vi själva jobbar i butiken kan vi hålla lägre priser.
Det finns sämre ?sätt att lära känna människor i en stad som man nyss har flyttat till, konstaterar den stockholmsbördiga kooperatisten vars pojkvän William Persson också tog initiativ till satsningen.
Hur goda anser ?hon ?då att utsikterna för att överleva mitt i cityhandeln är? Satsningen är helt klart hållbar här mitt i stan, säger Hanna Bergström själv.
– Jag tror att det är skillnad beroende på vilken verksamhet man bedriver.  En livsmedelsbutik vill folk ha nära och tillgänglig. Man ska inte behöva köra utanför stan för att få tillgång till bra hållbar mat. Sedan har vi en fantastiskt hjälpsam hyresvärd som tror på detta, säger hon och fortsätter:
– Det är mitt i smeten vi måste vara. Jag tror att det kommer att gå vägen. 

Invigning lördagen den 20 maj

Invigningen sker klockan 11.00. Adressen är Möllegränden 4A.

Publicerad 19 May 2017 17:37