Ebba Schollin och Charlotte Artman (till höger i bild). Foto: Joel Winqvist

Ebba Schollin och Charlotte Artman (till höger i bild). Foto: Joel Winqvist

De vill ge unga tjejer en riktig boost

Ska anordna boostläger för högstadietjejer i sommar

HELSINGBORG/HÖGANÄS. Charlotte Artman och Ebba Schollin tröttnade på att allt fler tjejer mår allt sämre. I sommar satsar de på inspirationsläger för 14- och 15-åriga tjejer.

Det var en dag i mars som vännerna Charlotte Artman och Ebba Schollin kom fram till att de ville göra något inspirerande för tjejer, något roligt och positivt som kan stärka dem och öppna upp för att lära känna nya kompisar. Men också erbjuda möjligheten att ventilera känslor och tankar om i dag och imorgon.
– Vi kände att den här perioden kan vara tuff för många i den här åldern. Många tjejer mår inte så bra, säger Ebba Schollin.
De kallar ?arrangemanget för ett boostcamp. Under fem fullspäckade dagar i Helsingborg vecka 28 ska det fokuseras på självboostande och nutida, moderna aktiviteter. Varje dag den här veckan ska det vara ett särskilt tema och förebilder kommer vara på plats för att inspirera.
– Hur vi är mot varandra kommer vara ett genomgående tema, men också att vi ska uppskatta och stötta varandra, säger Charlotte Artman.
I praktiken vill de förebygga psykisk ohälsa innan det slår ut.
– Det finns ett stort behov av att lyssna och ventilera känslor. Det finns inte så många forum för det här innan det är för sent.
De har själva upplevt ?stress i vardagen, vilket har varit en utmaning.
– Men jag tror inte att jag förstod det själv där och då. Jag tror att jag hade behövt något sånt här i den åldern, säger Charlotte Artman som refererar till deras boostcamp.
De båda vännerna ?pluggar i dag företagsekonomi i Lund och spenderade gymnasietiden på ProCivitas i Helsingborg. Men rötterna har de i Kullabygden; Charlotte i Viken och Ebba i Höganäs.
– Det är ett bra ställe att växa upp på. Det är en trygg miljö, säger Charlotte Artman och Ebba Schollin fyller i:
– Jag älskar att komma hem dit. Speciellt sommartid, säger Ebba som nu bor i bygden mellan terminerna.

En stor del unga upplever stress och press av olika anledningar och skolan erbjuder oftast inte samtalsforum för den här typen av problematik, menar Charlotte Artman och Ebba Schollin.

En stor del unga upplever stress och press av olika anledningar och skolan erbjuder oftast inte samtalsforum för den här typen av problematik, menar Charlotte Artman och Ebba Schollin.

Boostcamp

Vänder sig till tjejer bosatta i Helsingborg födda 2002 och 2003. Det är begränsat till 30 platser, vilket går att ansöka om på www.grlpwrproduction.se.

Publicerad 06 June 2017 09:00