RFSL-medlemmar vågar inte vistas i lokaler efter beskjutningar

Andra gången på nio månader som skott avlossats mot lokalerna

HELSINGBORG. Inom loppet av nio månader har RFSL:s lokaler beskjutits vid två tillfällen, vilket har gjort att ett antal medlemmar inte vågar vistas där längre.

Första gången det hände var i höstas. Då råkade flertalet grannfastigheter på Industrigatan på Planteringen ut för skjutningar mot fasader.
Nu har det hänt igen. Men den här gången är det endast RFSL som har drabbats, så vitt Daniel Bruér som är ordförande i RFSL Helsingborg vet.
– Jag är inte typen som blir rädd. Men det är obehagligt när medlemmarna inte känner sig säkra här, säger lokalordföranden som berättar att flera av medlemmarna har slutat att komma till lokalen för möten och träffar på grund av det som har hänt.
– Många har slutat att komma hit den senaste tiden, säger Daniel Bruér som har räknat till elva skotthål som har träffat fönstret till RFSL:s lokaler nyligen.

Förmodligen har beskjutningarna ägt rum under kvälls- eller nattetid då ingen har befunnit sig i fastigheten, menar han.
– Men vem säger att det inte händer nattetid nästa gång, frågar han sig.
Han har ingen uppfattning om vem som kan ligga bakom skjutningarna.
Tror du att det är riktat mot er och er verksamhet?
– Jag hoppas inte det. Men det här gången var det ju bara vi (som besköts). Men vi vet att den verksamhet vi bedriver är inte omtyckt av alla, säger ordföranden.
Nu hoppas lokalavdelningen kunna hitta nya lokaler. Rent generellt upplever han och medlemmarna området som stökigt med ungdomsgäng som stör.
– Vi hoppas kunna hitta en ny lokal som ligger lite mer centralt. Vi drar i alla trådar, säger han.
Lätt är det inte, upplever han. Oftast är det källarlokaler som erbjuds, som sällan är funktionsanpassade.
– Det är svårt att hitta lokaler till en rimlig kostnad, säger han.

Skjutningarna som ägt rum ifjol och nu nyligen kostar lokalavdelningen omkring 50 000 kronor, pengar som hade kunnat gå till något betydligt roligare. En redan tajt budget utarmas då allt mer.
– Vi får ta ifrån vårt föreningsbidrag. Det är trist när det blir så, säger han.

Några av de kulhål som kan ses på fönstret.

Några av de kulhål som kan ses på fönstret.

Vill öka medvetenheten hos invånarna

Trots det tråkiga som har hänt försöker han dock se framåt. Till hösten får Helsingborg sin alldeles egna pridefestival, Helsingborg Pride, som RFSL Helsingborg ska vara med om att arrangera tillsammans med ett antal andra aktörer. En tre dagar lång festival som ska lyfta HBTQ-frågorna i staden till en ny nivå. Den 8-10 september arrangeras festvalen.
Vad kommer festivalen innebära för Helsingborg?
– En större spridning. Och ökad medvetenhet hos helsingborgarna. I Helsingborg har de här frågorna varit bortglömda i många år, säger RFSL-ordföranden som berättar att förberedelsearbetet är i full gång.
– Vi börjar komma dit ví vill nå.
Tidigare har det arrangerats pridetåg under HX-festivalen, tre år på raken, vilket han tycker är bra. Men det har skett samma datum som Malmö Pride, vilket gjort att Helsingborgståget inte blivit riktigt så långt som det hade kunnat. Nu finns det större möjligheter för det, förklarar han.
– Det känns väldigt bra, nu får vi en fristående pridefestival i Helsingborg.

Publicerad 07 June 2017 17:38

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag