Midsommar är räddad – jordgubbarna mogna

"Man behöver inte vara orolig"

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Trots en kall vår och seg start på sommaren kan vi pusta ut. Det kommer finnas gott om jordgubbar till midsommar för oss skåningar.
– Man behöver inte vara orolig, säger Anders Hagberg, ordförande för bärsektionen på LRF Trädgård.
För alla som gillar sol och värme har det varit en kämpig vår och början på sommaren. Och med mindre än två veckor till midsommar har en orolig känsla börjat sprida sig i magen. Men nu kommer Anders Hagberg, ordförande för bärsektionen på LRF Trädgård, med lugnande besked. Det blir en midsommar med lokalt odlade jordgubbar i år också för oss skåningar.
– Man behöver inte vara orolig. Det som kan hända är dock att det blir mindre närodlat längre norrut. Att de måste ta in jordgubbar från odlare längre söderut i landet.
I Skåne ska det alltså inte vara några problem att köpa skånska jordgubbar till midsommar. Men det har varit en lite trög vår för röda bär.
– Det börjar rätta till sig, säsongen har skjutits framåt lite. Det var lite segt i början eftersom det var kallt under den tidiga blomningen. Men från nu och framåt kommer det att öka.
Den tröga starten innebär dock att priset blir något högre i år än förra sommaren.
– Förra sommaren var det väldigt låga priser eftersom det fanns ett stort överskott i början av juni. I år är det mycket lugnare och kommer jordgubbar i en mer jämn takt. Så priset kommer att vara ganska så normalt i år.
Blir det någon skillnad på smaken?
– Egentligen inte. Det som avgör smaken är det hur många ljusa timmar det är under mognaden. Och sen växlingen mellan dag och natt, alltså skillnaden i hur varmt och kallt det är. Om den är mer ojämn gör inte bäret av med så mycket socker. Därför smakar jordgubbarna bättre desto längre norrut du kommer.

Publicerad 13 June 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag