Stoppade vansinnesfärd – hyllas av polisen

HELSINGBORG/LANDSKRONA. Det var under lördagen som en vinglig färd på E6 observerades av flera medtrafikanter. Två av dem kom att ha stor betydelse för färdens utgång, som trots att katastrofen flera gånger var nära slutade lyckligt.
I ett inlägg på Facebook hyllas de nu för sitt engagemang, som enligt polisen är långt ifrån självklart.
– Vi får ofta in tips från allmänheten, särskilt vad gäller rattfylleri, men det som var exceptionellt i det här fallet var att vi hade två uppringare som observerade samma bil och som dessutom hade möjlighet att följa med på färden. Den ene följde med enda till slutet och den andra en bra bit på vägen, förklarar Rickard Glantz, kommunikatör för Helsingborgspolisen.
Det var i höjd med Landskrona i norrgående riktning som de två medtrafikanterna observerade det vingliga fordonet som framfördes i mycket hög hastighet. Med polisen med per telefon följde de sedan dess färd mot Helsingborg, där den vid flera tillfällen var nära att köra på andra bilar.
När bilen till slut stannade på Gamla Torg i Helsingborg hoppade den följande föraren ut ur sin bil och envarsgrep den rattfulle föraren tills polisen anlände.
– Det var väldigt rättrådigt gjort. När det kommer in den här typen av larm tas det alltid på störta allvar och prioriteras högt, men det är inte alltid som vi lyckas att omdirigera närmaste patrull omedelbart. Tack vare att tipsaren grep mannen och dessutom kunde vittna om att det var han som körde kunde vi gripa honom på plats, säger Rickard Glantz.
Rekommenderar ni att man ska ingripa vid misstanke om brott?
– Det är upp till var och en att avgöra. Man ska aldrig ingripa om den egna säkerheten äventyras. I liknande fall som detta är det kanon om man kan följa efter så långt det är möjligt, men vi kan inte heller kräva att privatpersoner ska arbeta gratis för polismyndigheten. Även om vi arbetar stenhårt mot den här typen av brottslighet så kan vi inte vara överallt.
Föraren som hade 2,0 promille vid gripandet misstänkts nu för grovt rattfylleri.

Publicerad 13 June 2017 13:25

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag