Vägvakt vittnar om tuffa arbetsmiljön

Yrkeskår får ta mycket skit från hänsynslösa bilister

HELSINGBORG/SKÅNE. Bilister som räcker finger, skriker glåpord och kör på tok för fort. Vägvakten Caroline Olsson har tröttnat på bilförare som inte visar respekt vid vägarbeten.

Hon jobbar för företaget Signalvakter Syd, vars personal har till uppgift att underlätta för bilisterna och se till så att trafiken flyter på så bra som möjligt i samband med vägarbeten.
Tillsammans med kollegorna åker hon runt i stora delar av länet och dirigerar trafiken. Ofta får de släppa fram ett körfält i taget och låta det andra vänta. Ibland säga till bilförare att vända om och välja annan väg om de inte sett varningsskyltarna på vägen. Kort och gott: hon finns där hon behövs som mest.

Somliga bilförare visar stor hänsyn och respekt för henne och hennes yrkeskår, men på tok för många verkar inte tänka på att det är människor av kött och blod som står och riskerar sina liv i trafiken, förklarar hon.
– Det är många som bara kör rakt förbi oss i 70 kilometer i timmen, säger Caroline Olsson.
Vid de flesta vägarbeten brukar det stå skyltar som rekommenderar bilister att köra i maximalt 30 km/h.
– Det är visserligen en rekommendation, men det står så av en anledning, säger Helsingborgsbon som började arbeta i branschen efter förra sommaren och redan har upplevt en hel del tråkigheter.
– Vi vakter är väldigt utsatta och får mycket skit av bilisterna, säger hon.
Att bilister skriker fula ord, räcker finger åt vakterna och kör på tok för fort vid vägarbeten är några exempel.
– Vi står inte där för att vara ovän med någon, utan för att trafiken ska flyta på så bra som möjligt. Har de frågor får de gärna ställa dem till oss. Vi är trevliga om de är trevliga, men räcker de finger åt oss är vi inte så trevliga, säger hon. 


Bild från ett vägarbete nära stationen i Ängelholm för en dryg vecka sedan, ett arbete som påverkade trafiken i stor utsträckning.

Bild från ett vägarbete nära stationen i Ängelholm för en dryg vecka sedan, ett arbete som påverkade trafiken i stor utsträckning.

Kollegor har blivit påkörda

Det har hänt att kollegor i andra delar av landet blivit påkörda på jobbet. Det värsta hon själv har varit med om är när hon arbetade på Landskronavägen i Helsingborg när hon var ny på jobbet ifjol.
– Det var vägarbete på en ganska lång sträcka. En av bilisterna körde nästan på oss. Han kom så fort att jag fick hoppa in på arbetsområdet för att inte bli påkörd, säger hon.

Caroline Olsson har arbetat som vägvakt sedan förra sommaren.

Caroline Olsson har arbetat som vägvakt sedan förra sommaren.

”Jag har en dotter och vill gärna komma hem till henne igen”

Hon är mamma till en treårig dotter och är orolig för vad som skulle kunna hända om inte trafikanterna skärper sig.
– Jag vill ju kunna komma hem till min dotter igen, säger hon.
Arbetsförhållandena diskuteras ofta kollegorna emellan. Just kamratskapet gör att hon inte vill sluta som vägvakt.
– Jag trivs så bra med kollegorna, så det väger upp. Jag vill inte sluta, förklarar hon.

Publicerad 19 June 2017 11:05

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag