11-åringen som inte kan få nog av att sjunga

Lucas Schönefeld har Idol-Rebecka som mentor

HELSINGBORG. Lucas Schönefeld är 11-åringen vars kalender är fullproppad med helgspelningar på olika scener i landet. I juli är Blekinge ett av stoppen, men i november väntar en betydligt längre resa för den unge helsingborgaren.
Första gången han stod på scen var på Kulijuli i Kärnanparken i Helsingborg. Det var minst sagt kul, tycker 11-åringen så här två år efter debuten.
- Jag fick sjunga innan Hasse Andersson. Jag såg honom lite snabbt och vi sa hej till varandra. Det kändes roligt att se honom som artist, säger Lucas Schönefeld som bor i Helsingborg.
Hans helger ser betydligt annorlunda ut än för de flesta andra jämnåriga grabbar. Passionen och talangen för att sjunga har gjort honom eftertraktad och nu under sommaren är kalendern fullspäckad, berättar mamma Linda Ohlin Schönefeld.
- Han har jättemycket på gång, säger hon och nämner att Lucas sjunger på olika offentliga evenemang men även privata sådana som bröllop och dop.
Närmast i tid väntar Torparedagarna i Åstorp, som arrangeras den 30 juni samt 1 och 2 juli. Där ska även Rebecka Karlsson, känd från Idol uppträda. Rebecka är nära vän till Lucas och hans familj sedan tidigare och fungerar tillsammans med sin mamma Tina Karlsson som mentor åt 11-åringen.
En av höjdpunkterna i sommar för Lucas blir när han ställer sig på scen under talangtävlingen ”Lilla song contest” som är en del av Östersjöfestivalen i Karlshamn 19-22 juli i sommar. Musiktävlingen äger rum den 22 juli.
 - Det är en nationell tävling och Lucas fick söka dit via ett röstprov, berättar Linda Ohlin Schönefeld. Senare i år byter helsingborgaren nationellt mot internationellt. Då väntar en större musiktävling i Lasi i Rumänien. En musiktalang från respektive deltagande land har valts ut, även här baserat på inskickade röstprover. Lucas har valts ut att representera Sverige.  
- Jag ser framför mig en stor scen, och massa människor som jublar, säger musiktalangen själv om tävlingen som äger rum den 4-5 november.
Sveriges bidrag har skrivits av Ylva och Linda Persson och heter ”Light up my life”.
- När jag var yngre sjöng jag mycket lugna låtar. Denna är det lite mer fart i. Det är kul att det händer lite mer i denna, säger 11-åringen.
Vad är det som är så speciellt med att sjunga?
- Jag kan uttrycka mina känslor när jag sjunger. Är jag ledsen och sjunger så blir jag gladare. Jag tycker att det är roligt att sjunga, säger Lucas som inte upplever det som jobbigt att stå på scen inför en massa främmande människor.
- Nej, jag tänker bara på att det är så roligt, säger han.
Två av favoritartisterna är Beyoncé och Justin Bieber. 
- De strålar på scenen och är duktiga på att få med publiken som klappar och skriker, säger han.
Han har även börjat spela ukulele. Men helt lätt att lära sig är det inte, berättar han.
- Jag har precis börjat. Det är en rolig grej. Men jag har bara lärt mig en och en halv låt. Det tar tid att lära sig, berättar han.
Var sonens talang kommer ifrån har Linda Ohlin Schönefeld funderat på många gånger. Varken hon själv eller Lucas pappa är särskilt musikaliska, berättar hon.
- Inte Lucas syskon heller, säger hon.
- Han började att sjunga en dag, och sedan har det bara fortsatt. Han sjunger dygnet runt känns det som, konstant.

Publicerad 27 June 2017 15:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag