Uteblivna ledsagare skapar problem för Torsten

Vän: "Han är ju helt beroende av ledsagarna"

HELSINGBORG. Torsten Nielsen är blind och beviljad ledsagning fyra dagar i veckan för att kunna komma ut på aktiviteter och leva ett drägligt liv trots sin funktionsnedsättning. Men återkommande strul med ledsagare som inte dyker upp eller på annat sätt inte sköter sig försämrar 68-åringens tillvaro markant. 
Blindskriftbordet som är kopplat till den stationära datorn i Torsten Nielsens sovrum hjälper honom att skriva mejl. Det gör att Torsten som har varit blind sedan födseln för 68 år sedan kan hålla kontakt med nära och kära de dagar de inte ses. För ut och träffa människor och hitta på saker älskar han.
En av favoritsysselsättningarna är skytte.
- Han träffar allt. Vi brukar kalla honom för kungen, berättar Camilla Berkemyr som är god vän till Torsten sedan många år. Deras band har knutits starkare sedan Ulla, som var Torstens moster och som tog hand om honom efter att hans mor ratat honom på grund av blindheten, gått bort.
- Vi brukar säga att vi är som en familj, fast inte genom blodsband, säger hon och ler. Hon är med som stöd under intervjun då Torsten på grund av sitt funktionshinder även har problem med talet.
När Torsten utövar prickskytte går han på ljudet. Och när ljudet stegras vet han att det är dags att trycka ner avtryckaren.
Ljudet av musik älskar han också. Att sjunga karaoke, följa med på utflykter och komma till Sjöcrona och dansa, är några andra fritidsaktiviteter som hamnar högt upp på Torstens lista.
I ett av mejlen som han har uppe på datorn tackar en av väninnorna för den senaste dansen och skriver hur roligt det var att träffa honom igen. I slutet av mejlet skriver hon hur tråkigt det är att det fungerar så dåligt med hans ledsagning.
 

Torsten kommer gärna ut så ofta som det är möjligt. Här på bild på gården utanför lägenheten på Dalhem.

Torsten kommer gärna ut så ofta som det är möjligt. Här på bild på gården utanför lägenheten på Dalhem.

Försämrar tillvaron i vardagen

På grund av sin kraftiga funktionsnedsättning får Torsten ledsagning enligt lagen om stöd och service, LSS. Han är berättigad till 40 timmar varje månad, fördelat på två och en halv timme per tillfälle. Men under en lång period har ledsagningen inte fungerat som den borde, berättar Camilla.
Hon tecknar en bild av personer som tagit sig an uppdraget att vara ledsagare åt 68-åringen, men som plötsligt inte dyker upp. Hon berättar om återkommande incidenter där ledsagare lurat Torsten i affären genom att låta honom betala för deras varor och fått Torsten att tro att de varit hans egna.
- Det har lett till att jag brukar vara med när Torsten handlar mat nuförtiden. Det blir bäst så, menar hon.
Största problemet är att han inte alls kommer ut så ofta som han har rätt till. Ofta händer det att tre av veckans fyra ledsagningstillfällen ställs in.
- Jag tycker att det är skandalöst att människor kan vara så oärliga. Torsten är ju helt beroende av ledsagarna. Han får ju stanna hemma om det inte kommer någon och hjälper honom, säger han.
- Man blir ledsen och tappar livslusten, säger Torsten själv, som bor i en lägenhet lämpad för hans behov på Dalhem.
De uteblivna ledsagningarna innebär också att han ofta betalar för en tjänst som sedan inte utförs.
- Det känns inte bra, säger Torsten.

Torstens klocka är specialanpassad för att passa blinda, så att han kan öppna höljet och med fingrarna känna på markeringarna på insidan. På så vis kan han själv hålla reda på tiden.

Torstens klocka är specialanpassad för att passa blinda, så att han kan öppna höljet och med fingrarna känna på markeringarna på insidan. På så vis kan han själv hålla reda på tiden.

Viktigt få kemi med rätt person

Han har uppskattningsvis haft en handfull följeslagare sedan mars månad. Nu hoppas både han själv och Camilla kunna få tag i en ärlig, pålitlig person som vill hjälpa honom. Av tidigare erfarenhet vet han att det har fungerat bäst med kvinnor i åtminstone 50-årsåldern. Samma dag som intervjun är en man som är villig att vara ledsagare åt Torsten på intervju.
- Han kunde ta 20 timmar i månaden. Nu hoppas vi kunna hitta en till som kan ta de övriga 20 timmarna. Men helst söker vi en dam på 40 timmar, säger Camilla.
LÄS MER:
Kommunen kommenterar ledsagningen

Blindskrift är ett bra hjälpmedel i tillvaron.

Blindskrift är ett bra hjälpmedel i tillvaron.

Publicerad 28 June 2017 06:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag