Klart:

Helsingborg får egen vecka för kulturen

Frihet och yttrandefrihet tema under arrangemanget

HELSINGBORG. I mitten på november blir det extra stort fokus på kulturen i Helsingborg. Den nya kulturveckan är en direkt följd av att staden för första gången har tagit fram ett program i ämnet.
Den 22 november 2016 klubbade fullmäktige igenom det förslag till kulturprogram som tagits fram. Huvudsyftet med programmet är att visa riktningen för arbetet med kulturfrågor i dag och i framtiden.
- Kommunfullmäktige gav 2015 kulturnämnden i uppdrag att ta fram ett kulturprogram för att stärka arbetet med konst och kultur i Helsingborg och för att visa hur viktig kultur är för stadens karaktär och identitet. Äntligen har vi nu ett program att jobba efter för framtiden. Det allra viktigaste i programmet är att kulturens egenvärde slås fast, sa Kristian Anderson (M), kulturnämndens ordförande, i ett pressutskick efter beslutet ifjol.
Nästan ett år senare kommer en kulturvecka att arrangeras, som en direkt följd av att programmet antagits.
Den 11-19 november i år sker kulturveckan som kommer ha fokus på frihet och i synnerhet yttrandefrihet.
- Helsingborgs kulturprogram fokuserar bland annat på tillgänglighet – alla ska ha tillgång till kultur – och på att kultur ska finnas på många platser. Allas representation och delaktighet liksom att barn och unga är prioriterade målgrupper slås också fast i kulturprogrammet, och det vill vi ska avspeglas i kulturveckan, säger kulturdirektör Bibi Estev i ett pressmeddelande.
Den 11 november inleds Kulturveckan 2017 med ett arrangemang på Kulturpunkten på Dalhem, då bland annat satsningen på El Sistema kommer att uppmärksammas.
På kvällen samma dag arrangeras Nordiska nätter på Dunkers kulturhus, ett samarrangemang med Folkuniversitetet. Mellan klockan 18 och 23 varvas föreläsningar och panelsamtal med frågestund. I skrivande stund är Jesper Rönndahl, Bi Puranen och Emma Frans klara.
Tisdagen den 14 november pratar Abduljabbar Alsuhili om vägen från kriget och den auktoritära regimen i Jemen till Helsingborg, där han nu är fristadskonstnär. Var föreläsningen ska äga rum är ännu inte klart.
Fler programpunkter under veckan är bland annat författaren Arkan Asaad som samtalar med poeten och musikern Niklas Törnlund på Stadsbiblioteket.
Kulturveckan 2017 rundas av med ett estradsamtal om yttrandefrihet på Dunkers den 18 november, och ett öppet hus på Kulturmagasinet söndagen den 19 november. Fler programpunkter väntas offentligöras längre fram.
- Förberedelserna inför Helsingborgs första kulturvecka är i full gång. Det är Kulturförvaltningen i Helsingborgs stad som står bakom, men för att få en bredd av arrangemang välkomnar vi det fria kulturlivet samt föreningar, näringsliv och stadens övriga förvaltningar och bolag att vara med och skapa programinnehåll, säger projektledaren Emma El-Hallah i skrivelsen.

Publicerad 06 July 2017 13:16

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag