Håll koll:

Stadsbussarna får ny tidtabell på söndag

Störst förändringar i Helsingborg, Ängelholm och Lund

SKÅNE. Ska du åka stadsbuss till jobbet eller skolan på måndag? Tänk på att Skånetrafiken byter tidtabell dagen innan. Störst förändringar väntar den som åker buss i Helsingborg, Ängelholm och Lund.

I Ängelholm kortas linje 3 av för att ge en snabbare resa till och från tågstationen. Samtidigt underlättas bytet mellan linje 1 och 3. För resa till och från hållplats Willans servicehus, Åsbogatan, Rosenholmsvägen och Sjukhuset hänvisas resenärerna till linje 4.

En annan nyhet är att linje 4 börjar köra till Havsbaden året om. Dessutom tillkommer två nya hållplatser: Banskolevägen och Parallelltrapetsen.

Linjen förlängs också från hållplats Ängelholms station via Villan till hållplats Sjukhuset, för att sedan köra tillbaka till hållplats Ängelholms station.

– Vi vill göra det mer attraktivt att ta bussen i Ängelholm. Det ska bli enklare att byta till annan busslinje eller tåg på stationen och det ska gå snabbare att ta sig till stationen. Samtidigt gör vi det möjligt tillsammans med kommunen att resa till Havsbaden med linje 4 året om, säger Magnus Kvarnström, trafikutvecklare på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

I Helsingborg kortas linje 1 ner. Sista och första hållplats blir Kattegatsgatan på Råå. Den som vill fortsätta mot Ättekulla hänvisas till linje 2, som därmed alltså förlängs. Byte mellan de två linjerna sker på hållplats Kattegattsgatan.

Samtidigt får den som bor i östra Helsingborg en helt ny förbindelse. Linje 24 trafikerar sträckan Humlegården – Gustavslund – Adolfsberg – Dalhem – Väla. Linjen stannar också vid det nya bostadsområdet vid Gustavslund/Mangårdsgatan. Bussen ska gå från morgon till kväll, varje halvtimme, på vardagar till en början.

I Lund får linje 2 och 4 ny körväg mellan Universitetssjukhuset och Botulfsplatsen. Anledningen är ett vägarbete på Bredgatan som väntas pågå en längre period.

Från Norra Fäladen kommer bussen att gå från Universitetssjukhuset via Lund C och vidare till Botulfsplatsen. Samtidigt försvinner hållplatserna Åke Hans och Lundagård i södergående trafik.

Den som vill resa söderut hänvisas till Botulfsplatsen och Lund C. För resor norrut är det hållplatserna Lundagård, Stadsbiblioteket, Botulfsplatsen och Lund C som gäller.

Framväxten av forskningsanläggningen ESS sätter också sina avtryck i den nya tidtabellen. Linje 20, som går mellan Lund C och ESS, får tätare trafik med avgångar var tionde minut under morgon och eftermiddag. Under dessa tidsperioder vänder varannan tur vid Ideon Gateway, medan varannan tur går hela vägen till och från ESS.

Resenärer i Kristianstad får en smärre ändring från och med söndag.  En nybyggd väg gör att linje 1 kör via Smiths väg i stället för Holjersvägen, som dras in.

Publicerad 08 August 2017 11:45

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag