Johan Wissman avslutar där det började

Av
Walle Holmberg

FRIIDROTT. Johan Wissman inledde sin karriär på Heden för drygt 20 år sedan. Sista veckoslutet i augusti avslutar han en mycket framgångsrik karriär när SM går på just Heden i Helsingborg.

– Det kan inte bli så mycket bättre. Att få avsluta karriären där den gång började är helt enkelt toppen, säger Johan.

Till att börja med var det inte bara friidrott som gällde för Johan.

– Nej, jag spelade också en hel del fotboll, men jag gillade friidrotten bäst, säger Johan.

Han har gjort sig känd som en av Sveriges allra bästa på både 200 och 400 meter. Men det var inte på någon distanserna det hela började. Bland hans allra första lopp var ett på 3 000 meter hinder.

– Det var väl inte precis det jag hoppats på, men när valet stod mellan hinder och kula behövde jag ingen längre betänketid för att bestämma mig för vad jag skulle göra...

Senast SM avverkades på Heden var 2005. Även då var Johan med. Han sprang hem guldet på 400 meter. Han var också anmäld på både 100 och 200 meter, men avstod båda distanserna.

– Jag var småskadad och tyckte därför inte det var någon mening att springa, säger Johan.

Vid årets SM på Heden kommer Johan definitivt att springa 400 meter.

– Det är väl inte heller helt otänkbart att jag också kommer till start på 200 meter, förklarar Johan.

Han har innan SM på Heden sprungit hem imponerande 26 mästerskapstitlar, den första vid SM i Växjö 2001, då han vann 200 meter.

När vi ber Johan plocka fram höjdpunkterna i karriären fastnar han med en gång för VM i Osaka 2007 och OS i Peking året efter. Vid båda tillfällena lyckades han ta sig till final på 400 meter.

– Det tycker jag smäller högre är när jag tog EM-guld och VM-silver inomhus, konstaterar Johan.

Semifinalplatsen i VM 2007 blev historisk. Det var första gången på hela 87 år som någon svensk lyckats ta sig så långt i ett VM.

Med SM-tävlingarna på Heden är det definitivt sluttävlat för Johan.

– Men jag kommer långt ifrån att vara sysslolös. Jag har utbildat mig till brandman, något som jag också börjat jobba som, berättar Johan.

Han får naturligtvis också frågan om han kommer att sakna det som tagit så mycket av hans tid under drygt 20 år. Svaret kommer snabbt:

– Nej, det gör jag inte. Jag har fått uppleva det mesta man kan tänka sig inom friidrotten, så jag är mycket nöjd med det jag uträttat.

Publicerad 15 August 2017 06:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag