Längdhoppsstjärnan som helst kör tresteg

Av
Walle Holmberg

FRIIDROTT. Hon är den klart lysande svenska stjärnan i längdhopp.

– Men om jag fick välja vilken gren jag helst skulle vilja tävla i så blir det tresteg. Den grenen tycker jag är snäppet vassare än längdhopp, säger Khaddi Sangia, som hunnit bli 23 år.

Hon har blivit mest känd som längdhoppare, där hon som längst hoppat 6.78. Det var för två år sedan.

Men Khaddis karriär höll på att ta slut när den precis börjat. 2012 slet hon av korsbandet i ena knäet och tvingades till operation. Hon var borta från friidrotten i två år, men lyckades komma tillbaka.

Det tog dock tid innan hon opererade det trasiga korsbandet. Under ett år körde hon bara rehab-träning, innan det var dags för operation. Det höll henne borta under ett år.

En sådan skada som för med sig lång bortovaro frän friidrotten kan kanske knäcka de flesta. Men inte Khaddi Sangia.

– Men att ge upp fanns inte ens på kartan. Jag visste ju att jag hade så mycket mer att ge, säger Khaddi.

Men det var inte över med skadeeländet. En lårskada gjorde att hon till slut tvingades ställa in årets innesäsong.

Men när hon kom tillbaka gjorde hon det med besked. Hon vann längd i EM för lag i finska Vasa. Därmed angav hon tonen för det som till slut skulle leda till att Sverige tog hem totalsegern och därmed är klart för elitgruppen, där de allra främsta europeiska länderna håller till nästa år.

Att hon är ytterst allround vittnar hennes medaljskörd i SM om. Hon har tagit medalj på 100 meter, 100 meter häck, längd, tresteg, sjukamp och 60 meter.

– Visst hade det varit kul att kunna satsa på sjukamp, men för tillfället går både tresteg och längd före för min del, säger Khaddi.

Hon fortsätter:

– Det som de som börjar syssla med sjukamp tycker är den läskigaste grenen är 100 meter häck. De tycker det gör rejält ont när de slår i häckarna. Men det gäller att komma över den rädslan. Då kommer det att gå riktigt bra, säger Khaddi.

Hon föddes i Helsingborg och bodde kvar i stan tills hon var fem år.

– När jag fick veta att årets SM skulle gå just i Helsingborg blev jag hur glad som helst. Har faktiskt aldrig tävlat i Helsingborg. Nu får jag göra det och det ska bli riktigt kul, säger Khaddi.

Publicerad 17 August 2017 12:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag