Extra hastighetskontroller hela veckan

Sex av tio förare tycker att trafikrytmen är viktigare

SVERIGE. Den här veckan satsar polisen på extra fartkontroller. Målet är att sänka medelhastigheten och på så sätt minska antalet döda eller svårt skadade i trafiken.

– Att förarna vet att hastigheten på vägarna övervakas är viktigt för attityden. Det i sin tur är avgörande för att den allmänna hastigheten ska sänkas, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på polisen.

Det är andra gången på kort tid som polisen satsar extra på att kontrollera hastigheten. Så sent som i slutet av augusti blev bland annat 29 förare av med körkortet vid ett vägarbete på E6:an i Skåne.

– Vi var fullt sysselsatta med att utfärda böter och omhänderta körkort på löpande band, berättade polisens gruppchef Lind Nordlund efter insatsen.

Enligt en studie från Trafikverket anser sex av tio förare att det är viktigare att följa trafikrytmen än hastighetsbegränsningen. En uppfattning som Polismyndigheten vill ändra på.

– Alla måste ändra sin attityd till att köra för fort, och inse att några få kilometer över rådande gräns har stor påverkan på stoppsträckan och därmed risken för allvarliga olyckor, säger Ursula Eriksson.

LÄS MER: 29 körkort drog in vid vägarbete – på två timmar

Publicerad 07 September 2017 15:42

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag