Fick sina tomter uppgrävda – Öresundskraft tog fel

"Det har skett ett misstag, vi backar"

RYDEBÄCK. De boende i brf Alhällan i Rydebäck fick under fredagen ett bryskt uppvaknande. Stora grävmaskiner körde oanmält in på bostadsrättsföreningens mark och började gräva för att installera fiber.

– Man kan ju undra vem som har gett tillstånd till detta. Det är privat mark, säger föreningens kassör Nicolas Jönsson.

– När jag tittade ut genom fönstret i fredags såg jag hur de börjat gräva hos grannen och var på väg över mot vår tomt.  Nu har de grävt upp hela vår gångstig och vi kommer varken ut med vagnar eller cyklar. Dessutom är det stora hål precis utanför våra trädgårdar som vi, våra barn och övriga boende kan trilla ner i, berättar han.

Förutom gångstigen har även skador uppstått på trädgårdar, fasader och brunnar i samband med fiberdragningen.

Enligt entreprenören Akea, som utför arbetet på uppdrag av Öresundskraft, har samfälligheten mitt emot uppgett att marken är allmän och fri att använda vid installation av beställt fiber. Detta stämmer dock inte enligt bostadsrättsföreningen.

– Vi är helt säkra på att det är vår mark. Det går att se både på lantmäteriet och ännu enklare på hitta.se, säger Fredrik Kemeny, ordförande i föreningen.

Han gjorde tidigt byggföretaget uppmärksam på misstaget som begåtts. Trots det fortsatte entreprenören att gräva, vilket slutade med att polis tillkallades och en anmälan upprättades.

– Vi vill se deras tillstånd, men hittills har de inte lyckats få fram något. De hoppas väl på att de ska hinna klart och att vi i efterhand ska gå med på att ha kabeln här, säger Fredrik Kemeny.

Någon sådan förlikning kommer bostadsrättsföreningen dock inte gå med på.

– Det skulle innebära att vi ger dem ledningsrätt, vilket i sin tur skulle ge dem rätt att gräva igen om det behövs. Det vi bevittnar nu är ett intrång i fastighetsägarens äganderätt. Eftersom vi inte är underrättade eller överrens kommer vi att låta Lantmäteriet värdera intrånget och besluta om ersättningens storlek, säger Nicolas Jönsson.

Enligt ansvarig på Öresundskraft har det skett ett misstag, då bostadsrättsföreningen och samfälligheten som beställt fiber har liknande namn. Misstaget kommer nu rättas till.

– Just nu schaktar vi hela Rydebäck och vår entreprenör har i detta fall fått felaktig information om att marken var kommunal. Detta måste vi nu givetvis rätta till. Vi backar och kommer ta en dialog med bostadsrättsföreningen i veckan. Sen får se hur vi går till väga från här och vilka åtgärder som behöver göras, säger Johan Nyström, avdelningschef för fiber och projekt.

 

När de boende vaknade hade de fått ett stort dike på sin tomt. Foto. Privat

När de boende vaknade hade de fått ett stort dike på sin tomt. Foto. Privat

Publicerad 13 September 2017 16:10

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag