Då ska Helsingborgsexpressen börja rulla på linje 1

Ska köras med hundra procent grön el

HELSINGBORG. När Helsingborgsexpressen ska börja trafikera linje 1 från och med juni 2019 ska det ske på grönt vis.

Helsingborgs första stadsexpress ska rulla på hundra procent grön el.

Nu drar regionen igång nästa upphandlingsfas i jakten på en leverantör som ska köra trafiken. I mitten på mars nästa år räknar man med att ha klart med en leverantör.

– Det gäller att hitta en leverantör som kan vara med och utveckla ny trafik med el. Samtidigt får det inte bli för dyrt. Det får inte kosta medborgarna för mycket, säger Magnus Wikforss, som är affärsområdeschef buss norra på Skånetrafiken, till Lokaltidningen.

Det rödgröna styret i Region Skåne vill utveckla stadsbusstrafiken i Helsingborg och ge förutsättningar för ett ökat miljövänligt resande.

– Vi har som målsättning att ligga i framkant när det gäller miljövänliga och effektiva trafiklösningar. Det är också viktigt att det är en inbjudande miljö ombord på bussarna. Därför går vi fram med ett förfrågningsunderlag med krav på att både eldrift och en attraktiv interiör ska vara tillgodosedda, säger Stefan Svalö (S), regionråd och ordförande kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Även busslinje 2 i Helsingborg ska trafikeras med en så kallad expressbuss. Men det dröjer till år 2023. När nästa avtalsperiod drar igång kan även en tredje linje i Helsingborg komma att trafikeras med expressbuss. Men då snackar vi framtid, omkring elva år fram i tiden.

– Planen är att 2027-2028 kunna sätta en linje till, menar Magnus Wikforss.

Ökade resor

Helsingborg beräknas enligt prognoser växa till omkring 176 000 invånare år 2035. Detta ställer stora krav på att bygga om och utöka kollektivtrafiken. Stadstrafiken har också ökat kraftigt de senaste åren. På tolv år har antalet resor med stadstrafik nästan dubblerats i Helsingborg.
Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 09 October 2017 13:15

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag