Ölbryggeriet Brewski satsar på egen bar mitt i stan

"Vi har inte försökt bli omfamnade av krogarna i stan"

HELSINGBORG. ?Ölbryggeriet Brewski tar nya steg och öppnar nästa år en egen bar. Barski blir namnet, såklart.

Lokala bryggeriet håller till på Cindersgatan där produktionen sker. Men Marcus Hjalmarsson, en av delägarna, berättar att Helsingborg är en av de platser där bryggeriet faktiskt säljer minst.

– Vi säljer mer i Rom än i Helsingborg, säger han.

Varför det har blivit så tror han har mycket att göra med att Brewski säljer en ganska så dyr produkt.

– När du startat ett bryggeri ska du helst gå ner på knä för krogarna och be om att få sälja. Jag har svårt för det, säger han och fortsätter:

– Så vi har inte försökt bli omfamnade av krogarna i trakten.

Det har slutat med att det i dagsläget endast finns en kran i stan som är fylld med Brewskiöl, på krogen Bishops Arms intill Marina Plaza.

Men från och med nästa år kommer det bli fler. Marcus Hjalmarsson har funderat på att starta en egen bar ett tag och när chansen dök upp för en tid sedan valde han att passa på.

– Jag fick tillgång till en fantastisk lokal, jävligt centralt, säger delägaren som kommer att ta över en lokal mitt i stan som en vän till honom just nu innehar. Vilken är än så länge hemlig.

– Förhoppningen är att kunna öppna i slutet av februari nästa år, säger han.

Ölbryggaren räknar med att ha tolv kranar, varav åtta ska sälja lokalt öl. Resten fyller hans vänner, som han uttrycker det.

– Jag ska ta in mina kompisar hit och flyga in öl från hela världen, säger han.

Han räknar med att etableringen av Barski ska leda till omkring en handfull nyanställningar.

Steget till att satsa på en egen bar blir mindre efter arrangemangen av ölfestivalen Brewskival som anordnats två år i rad. Inga events som gett några plusresultat i plånboken för bryggeriet, vilket inte heller har varit ambitionen påtalar delägaren, men som samlat bryggare från olika håll och kanter i världen och lockat en hel del ölentusiaster till Brewski.

Han har även sett hur det danska mikrobryggeriet Mikkeller med framgång öppnat egna barer, i Danmark men även i utländska städer såsom Stockholm. Mikkeller har med råge varit en inspiration för Marcus Hjalmarsson.

- Absolut. Det är vår Kristus. Han har verkligen plöjt vägen och anledningen till att jag har kunnat ta mina produkter till USA är för att han tog steget och visade att vi (i vårregion, reds.anm.) kan göra lika bra öl som de i USA kan. Vi är skitbra polare, säger Marcus Hjalmarsson och refererar till Mikkel Borg Bjergsø, kvarvarande delägare till Mikkeller efter att före detta delägaren Kristian Klarup Keller gått vidare till andra utmaningar.

- Och vår festival är också ett resultat av vad de har gjort med sin festival som de håller en gång om året i Köpenhamn, säger han och tänker på MBCC, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen.

Det verkar inte råda någon tvekan om att Helsingborgsbryggaren satsar högt med sin bar.

- Jag ska försöka göra den till en av Sveriges bästa barer. Det måste bli bra.

LÄS MER:

"Brewskival växer sig större än debutåret"

Publicerad 10 October 2017 16:41

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag