Här är de vanligaste yrkena i Helsingborg

Vägen mot jämställdhet tar för lång tid anser sakkunnig

HELSINGBORG. ??Nyligen publicerade Länsstyrelsen Skåne ny statistik över jämställdheten i länet. I rapporten gås en mängd kategorier och jämförelser igenom. Myndigheten konstaterar bland annat att i samtliga kommuner i Skåne är skillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande stora.

Män har exempelvis en betydligt högre inkomst än kvinnor, men tar bara ut en fjärdedel av föräldrapenningen, vilket är sämre än riksgenomsnittet.

Sara Lhådö, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne, konstaterar att förändringen går ytterst långsamt framåt eller står helt stilla:

– En anledning till att det går så långsamt är att många redan tror att vi är jämställda i Sverige. Men så är ju inte fallet, statistiken visar att vi fortfarande har en hel del att jobba med, säger hon i ett pressutskick.

En sak som gås igenom är vilka yrken som är vanligast hos kvinnor respektive män. Vanligaste yrket som yrkesverksam kvinna (16-64 år) i Helsingborg är undersköterska och butikspersonal. Åtta procent av alla yrkesverksamma kvinnor i nämnda ålder i kommunen jobbar inom de båda yrkena. Nästan lika vanligt är det att jobba som grundskollärare, fritidspedagog och förskollärare, kontorsassistener och sekreterare.

På den manliga sidan dominerar yrkena lagerpersonal och transportledare på åtta procent.

Det vanligaste yrket bland kvinnor i länet är undersköterska. Motsvarigheten för män i länet är snickare, murare och anläggningsarbetare.

Publicerad 10 October 2017 15:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag