Fina gesten:

Ger bort mat som inte går att sälja

"Det kostar oss inte mer än lite engagemang"

HELSINGBORG. Ett kantstött äpple, en brun banan eller en burk ättiksgurka utan etikett. Varje dag slängs mängder av mat runt om i landets butiker. Men inte på Ica Kvantum i Helsingborg. Här sorterar man undan maten och skänker den till behövande i staden.

– Det kostar oss inte mer än lite engagemang. Ger det oss en halvtimmes extra jobb varje dag är det värt det om man ser till hur många vi faktiskt kan hjälpa, säger Per Svanberg, som för en dryg månad sedan tog över Ica Kvantum på Söder i Helsingborg.

Konceptet med att skänka mat, som inte går att sälja av en eller annan anledning, till bättre behövande har han tagit med sig från sina tidigare butiker i Norrköping, Gävle och Örebro.

– När jag startade min första butik i Norrköping för fem år sedan blev jag chockad över hur mycket matsvinn det faktiskt är. Det var en väldigt liten butik, men ändå slängdes otroligt mycket mat även där.

I butiken i Helsingborg handlar det om betydligt större volymer av varor som är osäljbara.

– Det kan vara varor som börjar närma sig bäst före datum eller varor vars förpackning är lite kantstött. Sådana varor går inte att sälja om det står en perfekt vara precis bredvid.

I runda slängar motsvarar de utsorterade varorna ett par procent av den totala omsättningen, vilket på ett år uppgår till miljonbelopp.

– Jag är först och främst affärsman och vill självklart sälja det jag kan, men det kommer aldrig komma ner till noll och om det inte går att sälja känns det bättre att det kommer till användning.

I de kommuner som Per drivit butiker har han etablerat samarbete med flera olika organisationer som hjälpt till att rent praktiskt se till att varorna når de som behöver det som mest.

– På vissa ställen har det varit socialtjänsten och på andra kyrkan. Här i Helsingborg har vi inlett ett samarbete med ”Hela människan” som kommer hit varje dag och hämtar upp varorna på vårt lager där vi gjort iordning en avställningsplats för kylvaror och en för torrvaror. Sen kan de som behöver komma till dem och hämta matkassar eller fika i deras kafé, berättar Per Svanberg.

 Det viktigaste för Per är förutom att maten kommer till användning, att ingen gör profit på samarbetet.

– Ingen i ledet får ta betalt för varorna. De ska skänkas som gåva, säger han.

Publicerad 13 October 2017 10:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag