Gömde över tio kilo narkotika i lönnfack

36-åring döms till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling

HELSINGBORG. Mannen och kvinnans historier gick inte ihop. Därför fattade tulltjänstemännen misstankar och valde att kontrollera deras fordon. I bagageutrymmet hittades ett lönnfack med över tio kilo narkotika till ett värde på upp till fem miljoner kronor. Nu döms mannen till fängelse av hovrätten.

Det var den 3 november förra året som den 36-årige mannen och den 34-åriga kvinnan körde från Tyskland, genom Danmark och tog färjan till Helsingborg. Klockan 04.40 stoppades deras tyskregistrerad Volkswagen Passat vid gränskontrollen. När tulltjänstemän frågade vad parets ärende var och var de kom ifrån gick inte deras historier ihop.

Paret, hemmahörande i syd- och norra Europa, träffades av en slump på ett café i augusti 2016 och efter det följde kvinnan med 36-åringen på resor i Europa och bland annat Sverige. Inför besöket den 3 november uppgav mannen att han skulle besöka sin bror i Norge medan kvinnan berättat att hon skulle göra ett skönhetsingrepp i Stockholm.

"Hon ville inte resa ensam och hade berättat om sin plan. NN sa då att han gärna ville följa med", står det i ett utdrag från ett polisförhör med den 34-åriga kvinnan.

När en fördjupad kontroll av bilen gjordes hittades ett lönnfack i bilens bagageutrymme. Där hittades också en skruvdragare med bitsar, som tullpersonal förmodas använts för att öppna och stänga lönnfacket. I gömman hittades 6277 gram heroin och 3995,9 gram kokain, förpackad i ett tjugotal påsar. Värdet för narkotikan uppskattas till mellan 300 000–500 000 kronor per kilo för heroin och mellan 90 000–500 000 kronor per kilo för kokain. Totalt beräknas värdet vara mellan 2,2 till 5,1 miljoner kronor.

"Smugglingsbrottet har utgjort ett led i en kommersiell och gränsöverskridande verksamhet som syftat till att i vinstsyfte sprida stora mängder narkotika på marknaden, vilket förutsatt både planering, samordning och en organisation. Även om det inte framkommit vilken närmare kännedom NN haft om hur denna har varit upplagd eller vilken omfattning som den har haft måste han ha förstått att han har handlat inom ramen för en organiserad brottslighet av allvarligt slag", står det i domslutet.

Båda nekar till någon form av smuggling.

Mannen dömdes till fängelse och utvisning av tingsrätten den 30 augusti i år, medan kvinnan frikändes. Rätten ansåg att mannen haft uppsåt att föra in narkotikan i Sverige och som bevis fanns bland annat den 36-årige mannens fingeravtryck i anslutning till den gömda narkotikan.

Däremot gick det inte att styrka att kvinnan haft kännedom om narkotikan i bilen. Därför frigavs hon och släpptes på fri fot den 18 augusti i år.

Domen i tingsrätten överklagades men hovrätten ansåg inte att det fanns andra skäl och fastställde tingsrättens dom utan några ändringar.

36-åringen döms därför till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling, utvisning och ska betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Publicerad 07 November 2017 09:40

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag