Hittade lapp om barnarbete i de nya byxorna från Zara

”Förstod först inte vad det var”

HELSINGBORG. Instoppad i ena byxfickan låg den – lappen med de handskrivna orden ”Jag är nio år gammal och jag fick inte betalt”. Fyndet gjordes i ett par byxor köpta på Väla i Helsingborg.

– Först trodde jag att någon köpt byxorna, lagt något i fickan och sedan lämnat tillbaka dem. Men sen insåg jag att det var något annat, berättar en läsare, som under tisdagen reagerade på en av Lokaltidningens artiklar.

Artikeln som väckt hennes uppmärksamhet handlade om hemliga meddelanden som gömts i kläder från modejätten Zara.

– När jag såg artikeln på Facebook förstod jag plötsligt vad lappen jag hittat i byxorna handlade om, säger hon.

Pappret beskriver hon som gammeldags och slitet.

– Det var inte från ett sådant kollegieblock som man använder i skolan i Sverige direkt, utan gulnat och slitet. Jag är själv från Tunisien och det liknar papper man använder där. Texten, som var på engelska, var skriven för hand.

Vad tänker du nu när du förstår vad det var för meddelande du hittade?

– Jag tänker att jag i alla fall inte kommer köpa fler kläder på Zara. Det är dags att vi öppnar våra ögon och visar att barnarbete inte är okej. Barnens plats är i skolan, inte på någon smutsig fabrik där de inte får betalt för sitt arbete.

Enligt Mesrina Malicevic, butikchef på Zara på Väla, är det här första gången som företaget hör om lappar hittade i plagg sålda i Sverige.

– Vi bjöds in till ett möte häromdagen där de informerade om händelsen och berättade hur våra ägare Inditex arbetar för att lösa situationen. Då hade man hittat lappar i kläder köpta i Turkiet, men det är möjligt att det dyker upp fler fall även i Sverige, säger hon.

Hur reagerade du när du hörde om detta?

– Jag blev förvånad. Alla vill veta vad som sker och om det stämmer. Självklart vill vi sälja justa varor där alla led fått betalt.

Kläderna som lapparna hittats i ska ha producerats av textilföretaget Bravo Tekstil, som även gjort kläder till kedjorna Next och Mango, som helt utan förvarning lagt ner lämnat sina arbetare med flera innestående löner.

Inditex som äger Zara svarar till tidningen Indepentent att man arbetar med att sätta upp en fond som ska kunna betala ut lönerna.

"Vi är fast beslutna att hitta en snabb lösning för alla de som påverkas", skriver de till tidningen.

Publicerad 09 November 2017 00:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag