Sköts med tre skott – nekas ersättning

Rör sig i fel kretsar

HELSINGBORG. Mannen sköts med tre skott när han var på väg för att hämta sina barn. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Trots det nekas han ersättning från såväl försäkringsbolag som från brottsoffermyndigheten. Anledningen: Han har ett kriminellt förflutet och rör sig i fel kretsar.

Det var den 15 september 2014 som den i dag 29-årige mannen var på väg för att hämta sina barn hos sina föräldrar vid Drottninghög i Helsingborg.

När han parkerat sin bil hörde han någon komma springande bakom sig. Han vände sig om samtidigt som han blev skjuten i höger axel.

I ett försök att avväpna mannen uppstod handgemäng, vilket ledde till att mannen blev skjuten ytterligare två gånger, en gång i handen och en gång i halsen.

När polisen anlände till platsen hittades han svårt skadad på marken.

I samband med utredningen har mannen varit förtegen om omständigheterna kring händelsen och det ända han bidragit med i form av signalement på gärningsmannen är att han inte bar handskar.

Brottet har i dag tre år senare förblivit olöst.

Vid skadetillfället omfattades 29-åringen av en hemförsäkring i vilken han sökte ersättning för den kränkning han utsatts för i samband med skjutningen. Men försäkringsbolaget sa nej och nu går även Brottsoffermyndigheten på samma linje.

Mannen nekas ersättning med motiveringen att han i och för sig utsatts för ett brott, men att han har viss kriminell belastning och befinner sig i miljöer med personer och nätverk där kriminalitet inte är ovanlig.

Hans motvilja att hjälpa utredningen framåt har också tagits i beaktande.

”NN:s ovilja att medverka i polisens utredning samt gärningsmannens tillvägagångssätt, finner Brottsoffermyndigheten att det är övervägande sannolikt att brottet har utgjort en uppgörelse i kriminella kretsar. Genom att involvera sig i kriminella kretsar har NN utsatt sig för en ökad risk att skadas”.

Brottsskadeersättningen sätts med denna bakgrund till 0 kronor.

Publicerad 09 November 2017 12:34

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag