Stopp på stambanan öppnar för nattåg från Helsingborg

Vill se om det finns intresse

HELSINGBORG. En söndag i månaden från december och ett år framåt kommer spåren mellan Lund och Hässleholm stängas av nattetid på grund av banarbete. Det gör att nattågen mellan Malmö och Stockholm tvingas ta en annan väg. Men istället för att se det som ett problem utnyttjar SJ tillfället till att testa en idé – nämligen att införa nattåg mellan Helsingborg och Stockholm.

– Vi skulle gärna vilja ha nattåg mellan Helsingborg och Stockholm. Helsingborg är en jättestor stad och det är många som är intresserade av att resa den sträckan, säger Petter Essén, affärschef på SJ.

Anledningen till att det tidigare inte körts några nattåg på sträckan är att det blir en omväg om man ser till rakaste vägen mellan Malmö och Stockholm.

– Restiden är avgörande. Om man reser med nattåg vill man gärna gå ombord så sent som möjligt så att resan inte inkräktar på dagens eller kvällens aktiviteter, men man vill även komma fram i tid till Stockholm för att hinna med det som ska göras där dagen därpå. Likaså vill man komma fram för att hinna med anslutningståg vidare uppåt, förklarar Peter Essén.

Hastigheten är också en faktor som man måste räkna in.

– Om man kör på i X2000-fart kommer man upp till Stockholm på en fyra-fem timmar, men det gör man inte med ett nattåg. Där måste man köra långsamt för att det ska bli bekvämt, så man kan sova. Annars faller själva poängen med resan.

När den ordinarie rutten mellan Malmö och Stockholm nu stängs ser dock SJ chansen att prova om det finns tillräcklig efterfrågan för nattåg från Helsingborg.

– Vi tar den här möjligheten och gör något bra av det. Tåget ska ändå passera den vägen så då lägger vi helt enkelt in ett stopp där och gör det ordentligt med annonser och biljettförsäljning.

Sedan en vecka tillbaka finns det möjlighet att köpa biljett från Helsingborg och det första söndagsnattåget avgår 10 december.

– Det ska bli spännande och följa biljettförsäljningen. Jag hoppas det blir populärt, säger Petter Essén.

Publicerad 09 November 2017 10:48

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag