Unik året runt-odling ska testas i Helsingborg

”Det är ett naturligt steg på vägen”

HELSINGBORG. Urbana året runt-odlingar ska på försök anläggas i landet. En av dem ska uppföras på H+-området i Helsingborg.

Det beskrivs som ett unikt innovationsprojekt, kallas för ”Odlande stadsbasarer” och får stöd av Vinnova.

Det är startpunkten för ett helt nytt samarbete mellan kommuner, näringsliv och akademi.

Två urbana året-runt-odlingar ska byggas upp som testbäddar i överblivna lokaler i Stockholmsförorten Högdalen samt i Husarområdet, i stadsutvecklingsprojektet H+ i Helsingborg.

– Vårt livskvalitetsprogram anger den politiska viljeinriktningen för miljö och folkhälsa, där hållbar stadsutveckling är en central del. Därför ser vi det nya pilotprojektet med en urban året-runt-odling som naturligt steg på vägen, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet, i ett pressmeddelande.

Man vill testa småskalig produktion av grönsaker och kryddor.

– Det här projektet ligger väl i linje med stadens starka vilja att testa och utveckla nya lösningar för att skapa en hållbar stad och där stadsutvecklingsprojektet H+ är en naturlig arena. Tillsammans med lokala fastighetsägare och lokala teknikföretag får vi möjlighet att bygga upp en urban året-runt-odling i liten skala för att testa och analysera nyttan av den här typen av odlingar, säger Christina Zoric Persson, samhällsplanerare på Helsingborgs stad.

Publicerad 22 November 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag