Bioupproret: "Det kommer inte att gå till slut"

Sagabiografen ser slutet på anrik historia om inte biomomsen sänks

HÖGANÄS. 1899 visade Sagabiografen sin första film. Snart stänger biografen ner under tre dagar i protest mot den höga momsen på biobiljetter. Om inget görs riskerar den klassiska biografen gå i graven.

– Vi har förlorat nästan 5 000 besökare jämfört med förra året och tappat minst 600 000 kronor i inkomst sedan momsen höjdes, säger Sagabiografens ägare Bosse Svensson med besvikelse i rösten.

Han började som nioåring att sätta upp filmaffischer runt om i Höganäs, blev senare vaktmästare, maskinist och slutligen ägare av biografen. Snart fyller han 70 år och har aldrig förr varit med om liknande.

– Jag vet inte hur politikerna tänkt. Varför är film inte längre kultur? Och varför ska vi betala 25 procent i moms som staten sedan kan pumpa in i teaterlivet? Hälften av alla biografer på landsorten riskerar att försvinna. Det är helt vansinnigt.

Bosse Svensson har tidigare visat smalare filmer för sin publik . I år har han inte vågat det med tanke på kostnaderna, och väljer nu att endast visa de stora produktionerna. Samtidigt har biljettpriserna höjts med tjugo kronor, vilket lett till att den stora publiken, barnfamiljerna, går allt mindre på bio.

– Momshöjningen påverkar inte bara oss mindre biografer eller ideella filmstudios. Även publiken påverkas. För en barnfamilj är höjningen dyr och det blir inte samma sug att se en biofilm som förr.

I fjor var ett rekordår för Sagabiografen som lockade 17 000 besökare. Siffror som Bosse Svensson inte tror han får se igen om momsen inte sänks.

– När vi visade filmer förra året kom det sällan under 100 personer. Nu kan likvärdiga filmer visas och lockar runt 30-talet besökare. Det är en tråkig utveckling och jag hoppas politikerna väcker mod, erkänner att de tagit fel beslut, och sänker momsen till den vanliga kulturmomsen om sex procent, säger han.

Med högre moms och tilltvingade prisökningar riskerar även de minsta att inte få uppleva sitt allra första biobesök.

– Vi har skolbio där elever får se film. Det är en härlig känsla att se hur de allra minsta i förskoleåldern får gå på bio för första gången och uppleva atmosfären och "den stora teven" i salongen. Skulle vi tvingas lägga ner kommer kommunen inte ha råd att låta barnen se bio. Det blir för dyrt att bussa dem till exempelvis Helsingborg.

Den 21 december går fyra biografer på mindre orter i landet i uppror och släcker ner sina salonger. Sagabiografen stänger under tre dagar, från 21 december fram till juldagen den 25 december, precis som exempelvis Scala bio i Båstad. Samtidigt berättar Bosse Svensson att en av biograferna som är med i upproret tvingas stänga för gott nästa år.

– Jag hörde att biografen i Säffle sagt upp sitt kontrakt. Nu hoppas jag fler sluter upp för att motverka att fler tvingas stänga.

Vad är ditt råd till politikerna?

– Kulturminister Alice Bah Kuhnke påstår att filmen ska vara för alla, vilket deras beslut inte alls speglar. Ta bort momsen eller ge de mindre biograferna ett bidrag för att kompensera de ökade kostnaderna. Gör om, gör rätt!

Publicerad 29 November 2017 04:00