Nu höjs rösterna mot nedskärningarna inom LSS

Manifestation på söndag: "Nu är det dags att agera och få beslutsfattarna att inse allvaret"

MALMÖ. Fler än ett tusen personer har förlorat sin personliga assistans de senaste åren. Därför går flera förbund och drabbade ihop i en landsomfattande manifestation på Internationella funktionshinderdagen idag.

– Plötsligt bedömer staten att svårt sjuka inte har rätt till vård. Ett tusental människor håller på att förlora sina liv när de inte får den hjälp de behöver. Vi är nu inne i ett otroligt allvarligt läge, säger Rickard Lundqvist, en av talarna på manifestationen som hålls i Malmö.

Han är själv pappa till svårt sjuka Eleonora som Lokaltidningen tidigare berättat om.

Under parollen "Äntligen nödstopp men inte för alla" krävs stärkt kvalitet i samtliga instanser, inga nedskärningar av assistans och snabböversyn över gällande regelverk. Man anser att det fattas alldeles för lättvindiga beslut och att politiker far med osanning.

– De skyller på domstolar som sägs fatta besluten åt försäkringskassan. I grund och botten är det ett besparingspaket på vården. Sjuka människor och familjer drabbas, säger Rickard Lundqvist.

– I många andra frågor kommer politiker fram till snabba beslut, men i detta fall går det väldigt långsamt. Vi känner oss inte sedda, nu är det dags att agera och få beslutsfattarna att inse allvaret.

Ett tusental människor håller på att förlora sina liv när de inte får den hjälp de behöver

I dag klockan 13, ska rösterna höjas på Sankt Johannesplan vid Triangeln i Malmö. Initiativtagare till manifestationen Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar Skåne , FUB, Neuroförbundet, A-Bas, samt kooperativet SMIL i Malmö.

– Vi måste lyfta frågan för den breda allmänheten, att få en förståelse vad vi går igenom varje dag. Det är lätt att inte bry sig om man inte är drabbad, men det här gäller människor och det kan vara din kollega, vän eller anhörig.

Under manifestationen kommer bland annat föräldrar till barn som har eller förlorat sin assistans att tala. Även förre ärkebiskopen KG Hammar deltar för att visa sitt stöd.

I samband med manifestationen kommer även polis, räddningstjänsten syd och ambulanspersonal vara på plats. En möjlighet för alla barn att få träffa en polis eller brandman, se och känna på utrustning och att titta på bilarna.

Under söndagen blir det fler manifestationer i Skåne. Bland annat i Helsingborg vid Sundstorget och i Kristianstad på Lilla Torg. Samtliga startar klockan 13. I Veberöd samlas namnunderskrifter från klockan 15 vid Veberöds medborgarkontor på Dalbyvägen 1.

MISSA INTE

Vad: Manifestation "Assistans är frihet! Rädda LSS!"

Var: Sankt Johannesplan vid Triangeln i Malmö

När: I dag, den 3 december, med start klockan 13.00

Se mer information om evenemanget här.

Publicerad 03 December 2017 00:00