Hållbart och kreativt med Tareq Taylor

HALLÅ DÄR

TAREQ TAYLOR. Vilka mattrender kan du urskilja 2017 och 2018?

Av
Lena Karlsson

– Jag är egentligen helt fel person att fråga det om. Jag gör så som jag alltid har gjort.

"Gör som jag alltid gjort"

Hur vill du beskriva det du gör?

– Jag utgår från råvaran och försöker att ta tillvara på allt. Det minimerar matsvinnet och är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Dessutom pushar det en till att hitta på nya rätter.

Har du kommit på någon särskild maträtt under året med den metoden?

– Ingen som jag direkt kan säga, för jag kommer på nya rätter dagligen. Det är ett sätt att ta sig an råvaran där ingenting går till spillo.

Kan du ge något exempel?

– Själv är jag mycket inne på att ta tillvara på hela djuret när jag lagar kötträtter, så att man inte bara använder en del och sedan slänger resten. Jag vill att det ska vara hållbart och kreativt.

Tareq Taylor menar att det är väldigt få i Sverige som verkligen utgår från den lokala råvaran inom matlagningen i dag. Ett undantag är Fotografiskas restaurang i Stockholm som har en grön matfilosofi och drivs av den kända kocken Paul Svensson.

Hur tror du att det kommer att bli på matfronten 2018?

– Inga större förändringar. Jag hoppas att det blir ett medvetet fokus på den lokala råvaran med en matlagning som är skön och tillåtande med influenser från andra länder. För fyra år sedan var det inne med ekologiskt. Idag har det blivit bestående.

Hur ser det ut för din egen del under 2018?

– Jag vill fortsätta att driva min restaurang och hitta på nya rätter, kanske skriva en ny kokbok och vara med i något teveprogram.

Ja, du vann ju Kockarnas kamp 2017. Grattis! Vill du tävla i matlagning igen?

– Ja, det gör jag gärna. Vi får se vad som dyker upp.

Publicerad 29 December 2017 00:00