Mandelmanns utsedda till årets lantisar

”Det är ju superkul!”

ÖSTERLEN. Genom succéprogrammet "Mandelmanns gård" har makarna Gustaf och Marie vunnit svenska folkets hjärtan. De har fått flera fina utmärkelser och nu kan de även titulera sig ”Årets lantis”.

– Årets lantis! Hahaha, det är ju superkul! Vi är ju verkligen lantisar! Vi älskar landet – det är landsbygden som är framtiden. Här finns det plats för alla att uttrycka sin egenart, allt är inte färdigstöpt på samma sätt som i staden. Vi är hedrade över att bli Årets lantisar! säger paret Mandelmanns om utmärkelsen i ett pressmeddelande.

Det är tionde året i rad som tidningen Land utser Sveriges 100 hetaste lantisar.

Årets nomineringar var många, och bestod av såväl riksbekanta ansikten som lokala namn.

För juryn, bestående av Carina Löfgren, Lands chefredaktör, Anna Wetterhall, landsbygdsredaktör och Pauline Josephson, redaktör, rådde dock inga tvivel om att Marie och Gustaf Mandelmann, med sitt betydelsefulla arbete för landsbygden, skulle kamma hem utmärkelsen.

– Det har rått Mandelmannafeber över hela landet. Helt plötsligt vill alla leva som Marie och Gustaf. De har även gjutit nytt liv i byn Rörum på Österlen. Sommarens besöksantal slog alla former av rekord och gav ett uppsving åt småföretagarna i byn. Det blev ett självklart val, säger Lands chefredaktör Carina Löfgren.

Juryns motivering:

”Marie och Gustav Mandelmann, Rörum, i Simrishamns kommun. "De har tagit Sverige med storm genom TV4-serien ”Mandelmanns gård” som följde de två självhushållarna ett år på gården Djupadal på Österlen. Deras glädje och kärlek till varandra, sina djur och grönsaksodlingar är den bästa reklam livet på landsbygden kan få! De är en inspiration för alla som drömmer om att flytta till landet och producera sin egen mat."

Andra heta skåningar på 100-listan

6. Mikael Larsen, Båstad. Varje måltid ska vara som en fest för alla sinnen. Det anser kökschefen med kolleger på vårdboendet Skogsliden. ”Vi arbetar mycket med måltidsmiljöerna, fina dukar, tallrikar och den som serverar maten berättar hur maten har tillagats.” Belönades med Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje.

59. Hörby kommun. Struntade i all traditionell marknadsföring och lade i stället hela budgeten på humorsåpan ”Hörby”. Redan innan första avsnittet sänts hade den nationella uppmärksamheten riktats mot kommunen i så hög grad att målet var nått. Kommunikationsansvarig: Ann-Charlott Engström. Kommunchef: Johan Eriksson.

66. Dagny ”Bojan” Carlsson, Kristianstad/Stockholm. När ”Bojan” gick en datorkurs och vid 100 års ålder började blogga visade hon hela Sverige att alla – oavsett ålder eller hemort – kan bli ”sociala” och höras. Nu är hon 105 år fyllda. På frågan vad receptet för ett långt liv är har hon svarat: "bra gener och nyfikenhet".

87. Boel Wildmark, Vallåkra. Med stor passion för tomater har hon utvecklat odling av över 50 olika sorters tomat. Paradtomaten ’Svea’ har vunnit pris som Sveriges godaste. Sönerna Morgan och Björn lagar marmelad, ketchup, bröd och tomatglass som också säljs på gårdsbutiken Tomatens Hus.

100. H&M All-in, Österlen. ”Allan” är en världsunik och exceptionell häst”, säger hans ryttare Peder Fredricson med beundran i rösten. Den jämförelsevis lilla hästen i världstjärnemått mätt har ett desto större hjärta som tagit sin ryttare till den högsta nivån. 2016 hoppade hästen hem ett OS-silver följt av ett EM-guld i år. ”Allan – den bevingade hästen” får hela Hästsverige att förundras och vilja börja rida.

Publicerad 12 January 2018 01:42

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag