Om falska polisen ringer på – larma genast 112

Personer utger sig för att vara poliser och försöker ta sig in hos äldre

HELSINGBORG. Lokaltidningen rapporterade igår om personer som försöker ta sig in hos äldre människor genom att utge sig från att komma från polisen. Nu varnas det för falska poliserna.

– Var uppmärksam. Om någon knackar på din dörr, så släpp inte in någon. Be direkt om legitimation. Det händer att vi knackar dörr ibland, men känns det skumt så ska du ha rätt att se id. Stämmer det inte så larma polisen direkt på 112, säger Åsa Emanuelsson, informatör på polisen i nordvästra Skåne.

Det var under torsdagen som tre till fem gärningsmän under morgonen försökt ta sig in hos två äldre personer genom att uppge de kom från polisen. En man stängde dörren direkt och larmade polisen. Enligt polisen är det inte första gången som en grupp om tre till fem personer försöker lura äldre med liknande knep.

– De har varit aggressiva i sitt beteende, men ingen människa ska ha kommit till skada. Men situationerna har varit obehagliga, säger Åsa Emanuelsson.

Under en lång tid har äldre personer lurats av människor som påstått sig komma från hemtjänsten och sedan utsats för stölder. Nu kan falska poliser vara ett nytt tillvägagångssätt.

Därför varnar nu polisen och ber allmänheten om hjälp. Händelserna som rapporterats in i Helsingborgsområdet har utspelat sig på tidiga morgnar.

– Om du vaknar tidigt och uppmärksammar en grupp personer som rör sig i området och kanske ringer på eller provar att dra i handtag på dörrar så larma genast polisen. Tveka inte, känner du minsta obehag och får en känsla av att allt inte står rätt till så ring, säger Åsa Emanuelsson.

Publicerad 12 January 2018 10:28