17-åring dömd efter knivdrama nära skola

Misstänks även för mord vid festlokal

HELSINGBORG. En 17-åring döms för två fall av grov misshandel efter knivdramat utanför Nicolaiskolan i Helsingborg i somras. Den unge mannen är samma person som sitter häktad misstänkt för mordet utanför en festlokal på Västra Sandgatan för några veckor sedan.

Två gymnasielever skadades allvarligt vid bråket utanför skolan den 23 augusti. Åklagaren ville få 17-åringen dömd för mordförsök. Men tingsrätten menar att det inte går att bevisa att han hade uppsåt att döda sina offer. Han fälls därför för grov misshandel till tio månaders sluten ungdomsvård.

– I det här fallet har åklagaren inte bevisat att 17-åringen har handlat med uppsåt att döda målsägandena. Därför döms 17-åringen för grov misshandel och inte för försök till mord, säger rådmannen Emma Regnér i ett pressmeddelande.

Straffet påverkas av att den dömde är minderårig.

– Det är fråga om två fall av allvarliga misshandelsbrott med höga straffvärden. Hade den dömde varit vuxen hade straffet blivit tre och ett halvt års fängelse, säger Emma Regnér.

Samma 17-åring som nu dömts sitter sedan en tid tillbaka häktad misstänkt för mordet på Västra Sandgatan den 21 januari då en ung man knivhöggs till döds. Han nekar till brott men erkänner vållande till annans död.

Publicerad 06 February 2018 00:00