Handlaren hjälper till att integrera nyanlända

"De ska få prata vardagssvenska"

HELSINGBORG. ICA-handlaren Per Svanberg ställde sig frågan om vad han i egenskap av ICA-handlare kan göra för att bidra till integrationen av nyanlända. Svaret blev att erbjuda praktikplatser och inledningsvis har projektet fallit väl ut.

Av
Magnus Wahlström

Per Svanberg äger en ICA Kvantumbutik i Helsingborg och har som många svenskar funderat kring integrationsfrågan.

– Det finns så mycket åsikter om nyanlända, så jag tänkte: ”Hur kan vi hjälpa till?”, säger Per Svanberg.

Svaret på hans fråga blev att ta kontakt med Arbetsförmedlingen och undersöka möjligheten att anordna praktikplatser.

– Jag blir kontaktad av ganska mycket företag där jag erbjuds praktikanter. Så jag tänkte att om jag gör det själv så försvinner en mellanhand. Dessutom sparar Arbetsförmedlingen pengar, säger Per Svanberg.

Ett koncept arbetades fram där Per Svanbergs butik fortsättningsvis ska ta emot två praktikanter per månad. Praktikanterna ska sedan under fyra veckor lära sig hur det är att arbeta i en livsmedelsbutik.

– Vitsen är i första hand att de ska få prata vardagssvenska, dels med kollegor, dels med kunder. Prio nummer två är att de ska lära sig butiksarbetet, säger han och tillägger:

– En av de främsta framgångsfaktorerna för en lyckad integrering är språket.

Efter fyra veckor hoppas han att praktikanterna ska vara lite bättre på svenska och ha en god uppfattning om hur det är att jobba i en butik. Men insatsen stannar inte när de fyra veckorna är till ända. Därefter är tanken att han ska försöka hjälpa praktikanterna till att få jobb via till exempel Facebook och sina egna kontaktnät på arbetsmarknaden.

– När praktiken är slut har de ett tjockare CV, säger han.

Strax innan jul anlände den förste praktikanten, Halim, till butiken. Hans praktikperiod är nu avslutad och Per Svanberg är nöjd med utfallet. Mycket nöjd, till och med.

– Han visade sig vara en fantastisk kille, så vi erbjöd honom anställning, säger Per Svanberg nöjt samtidigt som han tillägger att de förstås inte kommer att kunna erbjuda anställning till alla praktikanter.

Tanken är nu att butiken ska fortsätta att ta in två praktikanter per månad tills vidare så länge det finns intresse.

– Och intresse finns det. Det här är ingen stor uppoffring för oss utan mest glädje. Det är vårt bidrag för att hjälpa till i integrationsfrågan, konstaterar Per Svanberg avslutningsvis.

Publicerad 12 February 2018 00:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag