Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus får kritik från Ivo.

Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus får kritik från Ivo. Foto: Arkiv/Bildbyrån

Äldre kvinna avled efter feldiagnos

Sjukhuset gjorde aldrig någon lex Maria-anmälan

HELSINGBORG/ÄNGELHOLM. Den 87-år gamla kvinnan sökte akut vård vid två tillfällen. Både på Ängelholms sjukhus och Helsingborgs lasarett ställdes fel diagnos – att kvinnan led av gallstensanfall. Hon skickades hem med smärtstillande och ett dygn senare dog hon av brusten kroppspulsåder. Någon lex Maria-anmälan har inte gjorts.

Av
Andreas Holm

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skarp kritik mot sjukhusen, pekar på att fler utredningar skulle gjorts och att den 87-åriga kvinnan borde lagts in för observation.

Vården har enligt Ivo "brustit i att uppfylla kraven på en sakkunnig och omsorgsfull vård."

Den 87-åriga kvinnan drabbades av akuta smärtor i både bröst och rygg. Hon fick åka ambulans till akuten i Ängelholm, där hon bedömdes ha fått gallstensanfall och fick medicinering mot detta. Senare transporterades patienten vidare till Helsingborgs akutmottagning.

Där konstaterades att kvinnan, som sedan tidigare hade hjärt- och kärlproblem, hade blåsljud på hjärtat. Istället för vidare undersökning skrevs en remiss till vårdcentralen för uppföljning och hon skickades hem.

Knappt ett dygn senare avled kvinnan efter bristningar i stora kroppspulsådern. Någon lex Maria-anmälan gjordes aldrig.

– Vi har inte gjort någon sådan anmälan än men vi ska titta på det en gång till nu när vi fått kritik för att se om vi kunde undvikit detta genom en annan handling. Vi har en hög säkerhet men kommer inte kunna diagnostisera alla rätt alltid och det är bara att beklaga när det sker så här allvarliga händelser, säger Catharina Borna, chefläkare som ansvarar för Helsingborgs lasaretts lex Maria-anmälningar, till Helsingborgs Dagblad, som var först att rapportera om händelsen.

Publicerad 11 March 2018 07:00