Här hjälper barnen till med att dra i invigningsbandet.

Här hjälper barnen till med att dra i invigningsbandet. Foto: Joel Winqvist

Jubel över nya lokaler för neonatal: "Invånarna ska vara stolta"

Rymliga lokaler ska underlätta för barnfamiljer

HELSINGBORG. Med större och modernare lokaler ska neonatalvården i regionen få ett lyft.

De helt nya lokalerna på Helsingborgs lasarett invigdes under fredagen. Intresset för att ta en kik på de nya ytorna var stort. Kanske inte så konstigt då satsningen varit igång ett tag. Redan för sju år sedan föddes projektet då en delegation åkte till Stockholm på besök.

– Det här är jätteroligt. Invånarna ska vara stolta. Vi ska vara rädda om de minsta, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, som fick god hjälp av ett gäng barn, tidigare neonatalpatienter på lasarettet, med att dra i det lila invigningsbandet och släppa in de intresserade besökarna.

Lokalerna är både större och modernare än de som funnits tidigare. Nu ska möjligheterna för familjer att vårdas i samma rum bli större. Den nya neonatalenheten är byggd för totalt tolv vårdplatser. Av dem är fyra IVA-salar (rum för de i behov av mer vård än andra), sju vårdplatser är samvårdsplatser för mor och barn och ett är isoleringsrum.

Så här ser ett av rummen ut.

Så här ser ett av rummen ut.

Fokus på patient- och familjecentrerad vård alltså.

Vad blir största skillnaden mot tidigare?

– Det är att det var flerbäddsrum. Och det var inte alltid som mamman kunde vårdas på samma avdelning som barnet. Det kan man nu. Det händer ju att kvinnorna blir sjuka också i samband med förlossningen, säger regionpolitikern och framhåller även ny utrustning som ska användas. Det innebär nya möjligheter att använda olika typer av ljus beroende på behov, och för att barnen ska kunna komma in i dygnsrytm snabbare.

Aina Andersson (MP), vice ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund, på bild med Yvonne Augustin (S) som står till höger i bild.

Aina Andersson (MP), vice ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund, på bild med Yvonne Augustin (S) som står till höger i bild. Foto: Joel Winqvist

Hon framhåller även bättre förutsättningar för att motverka vårdrelaterade infektioner och spridning multiresistenta bakterier.

– Om vi tittar på de infektionsrisker som finns så känns det bra att kunna inviga en sådan här avdelning, säger hon.

Tolv vårdplatser i en stad av Helsingborgs storlek. Räcker verkligen det?

– Ja, vi vårdar ungefär 360 barn och det föds 3 500 barn här i Helsingborg. Så det är ungefär tio procent av barnen, så det ska räcka. Jag tror till och med att vi ska kunna hjälpa en del av de andra sjukhusen som inte har så här fina lokaler som finns här, svarar hon.

Anna-Karin Albin, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken, förklarar att studier visar på att vårdtiden på neonatalavdelningar kortas genom samvård, alltså att mamman och pappan får vara nära barnet.

– Det är ett väldigt fint koncept vi har lyckats få igenom här, menar hon.

Publicerad 16 March 2018 00:00