Kvinna som vägrade ta i hand har inte diskriminerats

– Domstol gav skolan rätt

HELSINGBORG.

Lärarvikarien ville på grund av sin tro inte skaka hand med manliga kollegor. Då upphörde arbetspassen på skolan i Helsingborg. Men Arbetsdomstolen anser att kvinnan inte har diskriminerats.

Nu har Arbetsdomstolen (AD) sagt sitt. Enligt domstolen har facket inte lyckats bevisa att skolan krävt av den kvinnliga lärarvikarien att hon skulle ta i hand på manliga kollegor.

Domstolen har därför inte ansett att Unionen gjort antagligt att lärarvikarien diskriminerats. Därmed har någon prövning av om ett krav på handhälsning skulle strida mot diskrimineringslagen inte gjorts.

Lärarvikarien ville inte skaka hand med sina manliga kollegor, något som ska ha inträffat i augusti 2016. När en manlig kollega sträckte fram handen för att hälsa förde den kvinnliga lärarvikarien handen till hjärtat och bugade. Efter händelsen ska hon inte ha fått fler lektioner på skolan.

Kvinnan ska i Arbetsdomstolen ha krävt skolan på 120 000 kronor i diskriminerigsersättning.

Lärarvikarien menar att det strider mot hennes religion som troende muslim att ta främmande män i handen. Arbetsgivaren ska då ha hävdat att inte skaka hand med det motsatta könet inte är förenlig med skollagen och skolans värdegrund.

Publicerad 11 April 2018 12:02

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag