Flygblad väcker frågor: "Framgår inte avsändare ska man vara försiktig"

Lappar om klädinsamling har hängts upp i Helsingborg

HELSINGBORG.

Lappar märkta med "Klädinsamling service" har satts upp i anslutning till bostäder i Helsingborg under senaste tiden. Men enligt Frivilligorganisationernas Insamlingsråd ska man vara misstänksam när det inte finns någon tydlig avsändare.

"Vi tar tacksamt emot dam - herr - barnkläder - leksaker och skor".

Så står det bland annat på flygbladen som synts runtom i Helsingborg de senaste dagarna. Enligt den knapphändiga informationen ska de skänkta kläderna "gå direkt till Östeuropa för att där ge arbetstillfällen".

Charlotte Rydh, generalsekreterare på Frivilligorgansiationernas Insamlingsråd (FRII), menar att man ska vara vaksam när det inte finns en tydlig avsändare.

– Vår rekommendation är alltid att om någon ber om pengar eller saker ska man vara säker på vem det är som frågar efter det. Framgår inte avsändare ska man vara försiktig, säger hon.

För den som vill veta vad som händer med sakerna man skänker skulle jag inte skänka till den organisationen.

På de lappar som florerar runtom i Helsingborg just nu finns ingenting fakta om var man kan få mer information om organisationen.

– Det hade kunnat räcka med ett telefonnummer eller en hemsideadress. Men när det gäller Klädinsamling service har vi inte hittat något om dem. Det finns inget organisationsnummer, ingen kontaktperson, säger Charlotte Rydh och fortsätter;

– För den som vill veta vad som händer med sakerna man skänker skulle jag inte ge något till den organisationen.

Flygbladen märkta med Klädinsamling service är inte ett nytt fenomen. Hos FRII har man fått in samtal om upphängda lappar under ett par års tid.

– Jag vet att det pågår i andra delar av södra Sverige just nu. För ett par år sedan delades flygblad ut i Norrköping och Uppsala. Det går i vågor. Det finns ett annat företag eller organisation – som jag nu har glömt namnet på – som delar ut liknande lappar. Fenomenet i sig har nog funnits i femton år.

Publicerad 23 April 2018 15:34

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag