Inför derbyfesten:

Skyttekung ska visa isländsk karaktär

Andri Bjarnason laddar för sin första svenska derbymatch

DERBY.

Han värvades hit som målkung från Island. Nu ställs Andri Bjarnason inför sin hittills tuffaste match i Helsingborgs IF. Ett skånederby mot Landskrona BoIS.

Av
Andreas Holm

– På Island var det något mindre derby, men jag har aldrig spelat en sådan här typ av stormatch. Jag ser verkligen fram emot det. Killarna i laget har berättat om rivaliteten mellan klubbarna och den atmosfär som skapas vid ett derby. Det verkar väldigt stort, säger den 27-årige anfallaren från Bolungarvik på Island.

Han kom till HIF och Superettan från ett Grindavik i isländska högstaligan. Där blev han ohotad skyttekung med 19 baljor på 22 matcher. Inledningen i HIF var trevande men så till slut lossnade allt mot IK Frej den 14 april. De blev en häkta hat-trick av islänningen när HIF vann med 5–1.

– Det var riktigt skönt att det släppte och jag fick göra tre mål. Samtidigt vill jag spela för laget och kommer hjälpa till både i det defensiva och offensiva jobbet. Om jag kan ska jag göra så många mål det bara går för att hjälpa HIF vinna serien.

Andri Bjarnason, som för övrigt gjorde landslagsdebut tidigare i år, är en i raden av spelare från Island som representerat Helsingborgs IF. Förutom den 27-årige målskytten har spelare som bland andra Alfred Finnbogason, Arnór Smárason och Victor Pálsson spelat i HIF. I Allsvenskan har landslagsspelare som Kari Arnason, Birikir Saevarsson och Arnór Traustason visat upp sina kvaliteter.

Vad beror det på?

– Jag tror att det beror på att vi är en mindre nation där vi fått bygga upp en speciell karaktär där vi står upp och ger allt för vårt land och klubblag. Se bara hur bra det gick i EM. Jag tror den typen av spelare uppskattas i svensk fotboll och att vår isländska karaktär tillför ligorna något extra.

Kommer du tillföra något extra med din karaktär mot BoIS?

– Det krävs att man fokuserar rätt och är beredd på att det kommer bli en tuff match. Man vill verkligen inte förlora denna matchen utan göra allt för att vinna. Det gör man genom att vinna alla dueller och hjälpa till i det defensiva arbetet.

– Gör jag inte mitt jobb får nio andra spelare springa och kämpa mycket mer, men visst ska jag visa karaktär. Absolut!

Publicerad 11 May 2018 08:00