Inför derbyfesten: Ordförande tror på 3-1 till HIF

Kärnan ser vinst mot BoIS som den ultimata skrytfaktorhöjaren

HELSINGBORG.

Kärnans ordförande ser fram emot derbymatchen mot Landskrona BoIS, med skräckblandad förtjusning. Han säger att en vinst för HIF infriar allas förväntningar.

Av
Maja Bergqvist

– Det är ju ändå Landskrona som är underdogs. De har inte samma förväntan på sig att vinna som vi har, säger Erik Kruse, 27, ordförande i Helsingborgs IF:s supporterförening Kärnan.

Supporterklubben förbereder derbyt genom att öka intresset och engagemanget för matchen i olika sociala kanaler. De håller också på att fixa bussar som supportrarna kan åka med.

Erik Kruse tog över ordförandeklubban för tre år sedan. Han beskriver uppdraget som "dynamiskt", på så sätt att det alltid finns en ny viktig fråga på tapeten inför varje säsong.

– Det gäller att vara pragmatisk och lägga örat mot rälsen och lyssna in.

Just inför den här säsongen står föreningens 20-årsjubileum på agendan. Bland annat ska de lansera ett supporteröl.

Erik Kruses kärlek till HIF bottnar sig i att det är ett gammalt lag med en genuin historia. Det är en historia om ett storlag som hade en downperiod, men som reste sig igen.

– Klubben har alltid engagerat Helsingborgsborna, även dem som inte ens är intresserade av fotboll. Alla har koll och alla har en åsikt.

Erik Kruse minns sin allra första match på Olympia. Elva år gammal gick han dit med sin pappa och lillebror. Sen dess har han varit fast. De matcher han inte sett på plats är lätträknade.

Det där med att fotboll enbart ska vara glädjefyllt känner Erik Kruse inte riktigt igen sig i.

– Jag bara går och väntar på att det ska vara över. Men jag gillar den skräckblandade förtjusningen före match. Annars hade jag inte älskat fotboll. Det bästa med en serie är att skulle det bli förlust, så väntar det alltid en ny match runt nästa hörn.

Det känns så klart extra bra att slå just Landskrona BoIS, menar Erik Kruse.

– Då är skrytfaktorn hög. Det är fint att gå till jobb dagen efter och kunna gå och brösta sig.

Att vara fotbollssupporter kräver mod ibland. Det starkaste derbyminnet Erik Kruse har är när han tolv år gammal besökte Malmö Stadion med sin pappa och en vän till familjen, som håller på Malmö FF. De satt alla på MFF:s läktare.

HIF vann sin bortamatch med 2-0. Trots att de satt mitt i ett hav av himmelsblått kunde Erik Kruse inte hålla tillbaka sin euforiska glädje. En man med arg blick vände sig om och röt ifrån:

– Du, nu får du faktiskt lov att vara tyst!

Publicerad 12 May 2018 06:00