Inför derbyfesten:

Vännerna som blir fiender på plan

Sadat Karim och Mohammed Abubakari ställs mot varandra i derby

DERBY.

1991 föddes Sadat Karim i Kumasi i Ghana. Då var landsmannen Mohammed Abubakari sex år. Åldersskillnaden till trots fann de en gemensam nämnare i fotbollen.

På gatorna och fotbollsplanerna i Ghanas näst största stad har många livslånga vänskapsband knutits samman.

Ett av dessa knöts mellan Landskrona BoIS skyttekung Sadat Karim och Helsingborgs IF:s mittfältsmotor Mohammed Abubakari. Nu ställs vännerna mot varandra i sina livs allra första Skånederby.

– Jag hoppas få avgöra matchen inför ett fullsatt IP. Det blir en speciell match. "It’s a game that can make your or brake you", säger Sadat Karim.

Mohammed Abubakari menar att derbyt blir som vilken annan match som helst, att man spelar om samma poäng. Men kort efter ändrar han sig.

– Samtidigt blir det en match som samlar människor som älskar fotboll och vill se sitt lag vinna och kunna säga att man är bäst i Skåne. Jag vet inte så mycket om hur det är att spela derby men ser fram emot den dagen.

Förutom att de aldrig spelat ett stort Skånederby har vännerna aldrig ställts mot varandra i en klubbmatch.

– Vi har väl inte ens spelat tillsammans på högre nivå, säger Sadat Karim.

– Nej, du har rätt. Förresten, vi tränade ju tillsammans i Åtvidaberg ett tag, flikar Mohammed Abubakari in.

Jag har blivit som en storebror för Sadat.

De växte upp tillsammans med samma passion för fotboll och med samma dröm. Att bli proffs.

– När vi var små pratade vi om att bli proffs och hade koll på alla spelare som lämnat Ghana för större ligor. Nu är vi några av dem som barnen i Kumasi pratar om idag. Alla som älskar fotboll blir vänner, ja nästan som syskon, där hemma. Jag har blivit som en storebror för Sadat och vi pratas vid och ses ofta, säger Abubakari.

– Han är också som en bror för mig och ger mig råd och stöd när jag behöver det. Han har hjälpt mig under min karriär i Sverige, säger Karim.

Spelarna har gått olika vägar för att nå Sverige.

Muhammed Abubakari fostrades i Feyenoords akademi i Ghana, fick chansen i Rotterdam hos Feyenoord som 18-åring innan han spelade flera år som proffs i Grekland. 2012 skrev han kontrakt med det då allsvenska Åtvidabergs FF och har under åren i Sverige, förutom en mängd erfarenhet av svensk fotboll, även fått lyfta svenska cup-pokalen efter BK Häckens seger över Malmö FF 2016.

– Jag har fått viktiga erfarenheter som spelare. Jag har haft både bra och dåliga stunder. Från en bra tid i Grekland till ekonomisk kris där vi spelare inte fick någon lön. I Sverige har jag hittat en stabilitet, både i livet och ekonomiskt, för både mig själv och min familj, säger Abubakari som skrev på ett treårskontrakt med HIF inför säsongen.

Sadat Karim spelade i Globacom Premier league, högstaligan i Ghana, med flera lag innan han fick frågan om att prova på fotboll i Sverige. 2014 bar det av till division 2 och BW90 i sydöstra Skåne. Under åren har han blivit en känd målskytt.

– Jag hade en lång period med skador och när jag kom till Sverige var jag inte i den form jag önskade vara. De första åren var tuffa ibland annat BW90 och BoIS (på lån, reds. anm.) Nu när jag är inne på min fjärde säsong och blickar tillbaka är jag nöjd. Landskrona spelar nu i en liga många snackar om, där alla lagen krigar om att nå högsta ligan. Jobbar du hårt för ditt lag och lägger ner hjärta och själ kan du långt. Min dröm är att nå de stora ligorna i Europa.

Med sina 19 mål blev skyttekungen Sadat Karim en starkt bidragande orsak till att BoIS tog klivet från division 1 till Superettan.

Klubbarnas rivalitet andas tungt.

Där väntar nu bland annat Helsingborgs IF i två heta matcher under säsongen. Första derby avgörs på Landskrona IP.

– Vinner vi matchen blir det något av det bästa som hänt klubben på många år. Det kvittar vem som spelar i lagen nu – klubbarnas rivalitet andas tungt. En seger ger oss bra självförtroendet för resten av säsongen, säger han.

Mohammed Abubakari håller inte med.

– Nej, när det är match är det match glömmer man sitt brödraskap. Jag kommer inte ge dem eller Sadat en enkel match. Så klart blir det annorlunda att mötas, men vårt mål är att ta tre poäng.

FAKTA

Mohammed Abubakari

Ålder: 32

Position: Mittfältare

Klubb: Helsingborgs IF

Moderklubb: Feyenoord Academy Ghana

Klubbar i karriären: Feyenoord, Panserraikos, PAOK, Levadiakos, Larisa, Doxa Drama, Åtvidabergs FF, BK Häcken

Meriter: Cupguld BK Häcken (2016), 109 allsvenska matcher och fyra mål, tre U20-landskamper för Ghana

Aktuell: HIF:are som nu spelar sitt allra första Skånederby där han ställs mot barndomsvännen Sadat Karim i Landskrona BoIS.

Sadat Karim

Ålder: 26

Position: Anfallare

Klubb: Landskrona BoIS

Moderklubb: King Faisal

Klubbar i karriären: Real Tamale United, Ashanti Gold SC, Berekum Chelsea, Accra Hearts of Oak, BW90, Inter Allies FC, Landskrona BoIS (lån 2011), Prespa Birlik

Meriter: Målkung i division 2 och division 1 med sikte på att vinna skytteligan även i Superettan.

Aktuell: BoIS:are som spelar sitt allra första Skånederby där han ställs mot vännen Mohammed Abubakari i HIF.

Publicerad 12 May 2018 07:00