Inför derbyfesten: "Blir ett laddat möte"

Avstängd Liverstam får följa matchen från läktaren

DERBY.

Han är fostrad i Rydebäcks IF, på gränsen mellan BoIS och HIF-land. Men för Helsingborg IF:s mittback Fredrik Liverstam kunde gränsen inte varit tydligare.

Av
Andreas Holm

– Precis i Rydebäck faller gränsen in i Helsingborg. Jag räknar att den går vid Glumslövs backar. HIF var den klubben som gällde för oss småkillar när jag växte upp, säger Liverstam, som missar det stekheta derbyt på grund av en avstängning.

Som 15-åring lämnade Liverstam sin moderklubb för Högaborgs BK. Sedan blev det tre år i Helsingborgs IF innan klubbadress Landskrona BoIS dök upp.

– Alla lag jag valt att spela för har haft en tydlig ambition och en utvecklingspotential. Det har alltid tilltalat mig. I HIF är det ganska uppenbart att vi satsar på en återkomst i Allsvenskan.

Senast lagen möttes 2011 lirade du i svartvindrandigt. Hur är känslan inför matchen?

– Det kommer bli ett laddat möte. Jag tror att så fort domaren blåser igång matchen kommer det smälla på i 90 minuter.

Berätta om din tid i klubben.

– Jag hade två väldigt fina år i BoIS där jag tog stora kliv i min utveckling. Det ledde till att Halmstads BK köpte loss mig från klubben innan jag kom tillbaka till Helsingborgs IF inför denna säsongen.

Fredrik Liverstam kallar sig en "late bloomer", och menar att han till skillnad från andra kamrater, känner att han utvecklats på senare år som fotbollsspelare – att karriären fått en extra skjuts.

– Jag tycker jag blommade ut under tiden i Allsvenskan med Halmstad. Utvecklingskurvan gick spikrakt uppåt, sedan dök chansen att komma tillbaka till HIF upp och jag valde att bryta mitt kontrakt. Tycker att klubben passar mig som handen i handsken och kan ge mig den miljö jag vill ha.

Helsingborgs IF rankas som en storfavorit att vinna Superettan. För att göra det krävs fullt fokus och helst maximal pott i derbyt mot Landskrona BoIS.

När BoIS var nykomlingar i Allsvenskan 2002 och HIF var favoriter att vinna SM-guld slog BoIs till med 6-2. Nu är situationen densamma, BoIS nya (i Superettan), HIF spås vinna serien. Vad kan man tror i år…

– En del gillar att snacka statistik och historia, jag för min del väljer att fokusera på nuet. BoIS gjorde så klart en bragd då, men det är nya tider nu.

Publicerad 14 May 2018 09:00