Inför derbyfesten:

”Förlorar hellre ett derby och går upp i Allsvenskan”

Pär Hansson inför matchen mot Landskrona BoIS

DERBY.

Han är en rutinerad keeper med stor vana av Skånederby. Men matcher mot Landskrona BoIS hör inte till vanligheterna för HIF:s Pär Hansson.

Av
Andreas Holm

– Nä, när jag tänker derby tänker jag på alla matcher mot Malmö FF. Vi har mötts fler gånger under min karriär än matcher mot BoIS. Men för Landskrona är det nog tal om årets match, de har ju ältat om sin 6-2-seger länge nu, säger 31-åringen som kom tillbaka förra sommaren för att leda sitt HIF tillbaka till Allsvenskan.

I seriespel har Pär Hansson vaktat HIF-stolparna i nitton derbymatcher. Sju har slutat oavgjort, medan lika många – sex vardera – har slutat i vinst eller förlust. I snitt har Hansson släppt 1,47 bollar förbi sig per match.

– Det är väl ganska jämnt, speciellt då de flesta har varit mot MFF i lägen där båda legat i toppen av Allsvenskan och krigat om SM-guld, säger Hansson som på tal om Superettan inte spelat så långt nere i seriesystemet sedan utlåningen till Ängelholms FF i mitten av 2000-talet.

Senast han lirade mot BoIS var i svenska cupen 2011. Då tog sig HIF segrande ur striden med 4–2 efter förlängning.

Det blåses ju upp så himla mycket.

– Det är alltid tufft att möta BoIS, särskilt borta på IP, med allt vad det innebär. Det har blivit lite storebror mot lillebror. När vi möttes 2011 ledde vi Allsvenskan och de spelade i Superettan. Allt avgjordes i förlängning så jag är inte den som tar ut någon seger i förskott.

Vad tror du om matchen?

– Så klart hoppas jag på en bra match, fin inramning och mycket folk. Ett derby är alltid ett derby, även fast jag kanske tycker matcherna mot MFF väger tyngre. Men samtidigt, så klart, är det mycket roligare att möta Landskrona än kanske ett lag som Norrby. Vi har en del matcher som betyder mycket i serien i år, matcherna mot BoIS är några av dessa. Har man som mål att som vi ta sig tillbaka till Allsvenskan gäller det att utan tvekan ta tre poäng.

Jag är inte den som tar ut en seger i förskott.

Vad har ett derby för betydelse för dig?

– Det blåses ju upp så himla mycket. Uppsnacket innan och alla pikar hit och dit. Jag har alltid tyckt det har varit konstigt, särskilt i Stockholm där det verkar som det är viktigare att vinna derby än att vinna serien. Men du gör ändå upp om samma poäng som mot vilket annat lag du möter.

– Säg så här, jag förlorar hellre ett derby och går upp i Allsvenskan, än att vinna derbyt men inte lyckas nå Allsvenskan. Men klart det svider om man förlorar, då får man läsa det överallt i flera dagar efteråt.

Du är en av veteranerna i årets trupp. Några tips och råd till de yngre?

– Bara gå ut och njut. Du får minnen för livet. Om du vinner… Minns att Erik Wahlstedt sa till mig en gång, "synd man inte njöt mer under karriären".

– Tyvärr går åren fort så det gäller att tänka till, stanna upp och njuta. Tänk också på att det spelar ingen roll hur det gått tidigare i säsongen, eller var du befinner dig i tabellen. Ett derby lever alltid sitt eget liv.

FAKTA

Pär Hansson ställs mot Viktor Noring i ett hett Skånederby. Här är lite kort fakta om de båda burväktarna.

Pär Hansson

Ålder: 31

Gör: Målvakt i Helsingborgs IF (kom tillbaka förra säsongen)

Moderklubb: Vejbyslätts IF

Klubbar i karriären: Helsingborgs IF, Ängelholms FF (lån), Feyenoord

Meriter: Svensk mästare och holländsk mästare (2011, 2016/17), två gånger cupmästare med HIF (2010, 2011), Supercupmästare (2011, 2012), Årets HIF:are (2011), sex A-landskamper i Sveriges herrlandslag.

Hanssons derbymatcher:

19 Skånederby

7 oavgjorda

6 vinster

6 förluster

Antalet insläppta mål: 28

Antalet nollor: 5

Antalet insläppta mål per match: 1,47

Viktor Noring

Ålder: 27

Gör: Målvakt i Landskrona BoIS (värvades till klubben in år)

Moderklubb: Husie IF

Klubbar i karriären: Trelleborgs FF, Malmö FF (lån), Celtic (lån), Bodø/Glimt, Heerenveen, Lyngby BK och Heart of Midlothian FC.

Meriter: Årets nykomling i Allsvenskan (2009), var med att ta upp Bodø/Glimt till högsta serien, Tippeligan, i Norge (2013), spelar en A-landskamp för Sverige.

Norings derbymatcher:

12 Skånederby

6 förluster

5 oavgjorda

1 vinst

Antalet insläppta mål: 24

Antalet nollor: 1

Antalet insläppta mål per match: 2,0

Källor: Svenska fotbollförbundet, transfermarket.com, Helsingborgs IF, Landskrona BoIS

Publicerad 14 May 2018 11:00