Budskap i marken ska hindra mobilsurfare från att bli påkörda

– Riskfyllda övergångsställen i Helsingborg har märkts ut

HELSINGBORG.

På olika håll i stan kan budskap ses på trottoarer i anslutning till övergångsställen. De ska få fotgängare som fokuserar på mobilen att bli mer uppmärksamma på trafiken.

"Du ser inte trafiken i mobilen!". Så står det i rektanglarna som markerats ut i asfalten i anslutning till fem övergångsställen i Helsingborg. Övergångsställena finns på Norr – Slottshöjden och Tågaborg och syftar till att fotgängare som mobilsurfar mer uppmärksamma när de går över vägen.

– Tanken är att väcka en tanke. Går man och ser ner i mobilen är det sannolikt att man inte tittar på trafiken. Det blir mer regel än undantag att man kollar ner i mobilen och även i kombination med hörlurar – då stänger man ytterligare ut ett sinne från trafiken, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget i Helsingborg som är initiativtagare till markbudskapen.

Det blir mer regel än undantag att man kollar ner i mobilen och även i kombination med hörlurar – då stänger man ytterligare ut ett sinne från trafiken

Företaget arbetar bland annat med olika trafiksäkerhetsprogram, var i budskapen ingår.

Anledningen att man har markerat ut fem obevakade övergångsställen är de är typiska för där det kan förekomma olyckor.

– Vi vet inte om just de platserna är mer olycksdrabbade, men vi har tittat på särdragen. Flest olyckor sker vid de övergångsställen som inte ligger mitt i centrum utan där trafikflödet är mindre konstant. Då tenderar man kanske som fotgängare att vara lite mindre observant, säger Lukas Fryklund.

Budskapen är framtvättade på marken med vatten och hur länge de är bestående är oklart.

– Det beror på hur väder och vind blir närmsta perioden. Det kommer att nötas bort. Men tanken är som sagt att väcka en tanke och att förhoppningsvis få folk att bli lite mer vaksamma, säger han.

Men om man går med näsan ner i mobilen, kommer man att se budskapen då?

– Det är vår förhoppning. Man har ju ögonen riktade nedåt, så det tror jag.

Publicerad 15 May 2018 00:00