65-årig kvinna fick allvarlig infektion av infekterad venkateter

Liknande händelser har inträffat flera gånger på lasarettet

HELSINGBORG.

Ett fall av en infekterad venkateter på Helsingborgs lasarett har lex Maria-anmälts. Det har skett flera gånger att patienter har drabbats av infektioner på grund av just infekterade venkatetrar.

Det var i februari som en 65-årig kvinna utreddes för smärtor i höften på Helsingborgs lasarett. Precis som många inneliggande patienter fick hon en venkateter. Katetern orsakade kvinnan en allvarlig infektion.

Nu konstaterar lasarettet i en lax Maria-anmälan att man gjort en miss i dokumentationen och att man inte inspekterat och följt upp insättningen av venkatetern enligt rådande rutiner.

Enligt Helsingborgs Dagblad finns det tidigare rapporterade fall som liknar kvinnans. En 78-årig man som fick en förgiftning av en venkateter 2017 dog av en hjärtsjukdom och Region Skåne kan inte utesluta att infektionen bidrog till hjärtsjukdomen, rapporterar HD.

Enligt tidningen ska två manliga patienter, 75 och 90 år gamla, fått blodförgiftning efter att ha drabbats av stafylokocker från infekterade venkatetrar hösten 2016.

Nu kommer rutinerna att skärpas ytterligare när ett nytt arbetssätt, kallat gröna korset, stegvis införs på alla sjukhus inom Skånevård Sund. Gröna korset är visuell metod för sjukvårdsmedarbetare för att dagligen identifiera vårdskador och risker för vårdskador i realtid.

Publicerad 12 June 2018 10:55

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag