Första skånska brukaren utbildad i att hantera överdoshävande spray

"Personen kan nu rädda liv i överdossituationer"

HELSINGBORG/SKÅNE.

På måndagen utbildades den första brukaren i Skåne på en mottagning i att känna igen och ingripa vid en överdossituation. Utbildningen hölls på en LARO-mottagning i Helsingborg. Nu hoppas Region Skåne kunna häva den narkotikarelaterade dödligheten genom att ge 2 500 brukare tillgång till den överdoshävande sprayen Naloxon.

Sverige har den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU. Region Skåne vill nu kunna häva trenden genom att ge brukare tillgång till sprayen Naloxon som värkar överdoshävande. På måndagen utbildades den första skånska brukaren i att känna igen ett överdostillbud och att ingripa om situationen uppstår. Utbildningen skedde på en LARO-mottagning i Helsingborg, som erbjuder läkemedelassisterad behandling och rehabilitering för personer som är beroende av opioder.

– Personen kan nu rädda liv i överdossituationer, säger Pernilla Isendahl, som är projektledare för Naloxonprojektet i Region Skåne, till SVT Helsingborg.

Tidigare är det endast sjukvårdspersonal som haft tillgång till läkemedlet.

– Vi ser att det finns en efterfråga hos brukarna och mottagningarna vill komma igång och tycker det är viktigt, säger Pernilla Isendahl till SVT.

Utbildning ska erbjudas i hela Skåne. Totalt ska omkring 2 500 personer med narkotikamissbruk få tillgång till preparatet för att själva kunna förhindra dödsfall. Siffran är baserad på alla som är inskrivna på sprutbyte och LARO-mottagningar.

Brukaren får under utbildningen bland annat lära sig hur Naloxon fungerar samt känna igen en överdos. Personerna utrustas med en röd väska innehållande sprayen som gör att de kan ingripa om de ser ett överdostillbud.

– Om personen har Naloxon tillgänglig vid miljöer där överdoserna sker så finns det mycket större chanser att överleva och man slipper vänta på ambulans. Sen vill vi att personerna ändå kommer till sjukhus så att det inte sker några skador, säger Pernilla Isendahl.

Publicerad 12 June 2018 00:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag